"Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας"

Έκτακτη Γενική Συνέλευση  της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου και στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου ξέσπασε σήμερα -αυτή τη φορά κατά τη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος- με αφορμή το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Της Αντωνίας Ξυνού

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις δικογραφίες που αφορούν υπουργούς και διαβιβάζονται στη Βουλή. Όπως είπε, «δεν εξετάζονται και θάβονται στα συρτάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 100 ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί, έχουν θαφτεί. Μόνο μία, αυτής της λίστας Λαγκάρντ, έχει εξεταστεί». Επεσήμανε δε τη μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων  που αφορούσε τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου: «Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας και ασυλίας για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους».

Οι τοποθετήσεις προκάλεσαν την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις ευθύνες υπουργών, για το οποίο όμως, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. "Είμαστε μεταξύ πέντε πρώτων χωρών. Βεβαίως υπολειπόμαστε στην απονομή" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στην  υπόθεση των υποβρυχίων η ευθύνη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την πρόταση εξεταστικής επιτροπής, που κατέληξε ότι δεν υπάρχει ευθύνη.

Σχετικά με την καθυστέρηση διαβίβασης της εν λόγω δικογραφίας στη Βουλή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διευκρίνησε ότι μόλις έρχονται οι δικογραφίες χρεώνονται σε αντεισαγγελείς, ωστόσο από 18 εισαγγελικούς λειτουργούς μόνο οι 11 αναλαμβάνουν υποθέσεις και όχι οι υπόλοιποι αφού έχουν άλλες υποχρεώσεις: «Αν ο συνάδελφος την κράτησε 40 ημέρες τόσο ήθελε για την επεξεργαστεί. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν εξετάζει πότε θα κλείσει ή θα ανοίξει η Βουλή».

Νίκος Ρωμανός

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ομιλία της, έκανε αναφορά και πάλι στον 21χρονο απεργό πείνας, υποστηρίζοντας: "Του δόθηκε το δικαίωμα των εξετάσεων όντας προσωρινά κρατούμενος. Αυτή η εξουθένωση και η αξίωση συνθλιβής ενός νέου ανθρώπου με τρομακτικό βίωμα τη δολοφονία του φίλου του μπροστά στα μάτια του από αστυνομικό. Η πολιτεία και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να τον εξουθενώσει για να αποδείξει ότι τον εξουσιάζει. Θα είναι παράδειγμα πάνω στο οποίο θα εκτονωθεί η όποια εξουσία;".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Κ. Τζαβέλλας, από το βήμα της συνέλευσης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας πρωταρχικό τη βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Για την αντιμετώπισή τους, ο κ.Τζαβέλας πρότεινε  μεταξύ άλλων την πλήρη μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων, τη βελτίωση των υπαρχόντων δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων σύγχρονων δικαστικών κτιρίων, την άμεση αύξηση των θέσεων, τόσο των Εισαγγελέων α’ βαθμού, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, όσο και των Εισαγγελέων Εφετών, την πλήρωση των κενών θέσεων Δικαστικών Γραμματέων και Δικαστικών Επιμελητών, με την πρόσληψη του αναγκαίου, για τη σωστή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, αριθμού υπαλλήλων.

Απονομή δικαιοσύνης

Στο ψήφισμα της 30ης τακτικής συνέλευσης της Ένωσης, οι εισαγγελικοί λειτουργοί "έκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και την ανησυχία τους για τη μακρά αδιαφορία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν θεσμικά για την επικράτηση του Δικαίου". Τέλος, καλούν την Πολιτεία "να επωφεληθεί της επικείμενης διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να αρθούν ατέλειες και αστοχίες που -τα τελευταία χρόνια- έδωσαν την αφορμή συνειρμών συναρτώμενων με την ατιμωρησία και τη διαφθορά".

SHARE:

24Media Network