Δεσμευτικές αποφάσεις για το προσφυγικό θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 με ποιες θέσεις θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, καθώς και όλο το παρασκήνιο από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο

Γνωρίζοντας καλά πως οι πιέσεις που θα δεχτεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα είναι μεγάλες ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

«Στόχος μας είναι να υπάρξει μια κοινή εθνική γραμμή», τόνιζαν συνεχώς πολλά κυβερνητικά στελέχη πριν και μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

4 είναι τα ζητήματα στα οποία στοχεύει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και θα τεθούν προς συζήτηση στα άλλα πολιτικά κόμματα:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

2) Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την ελληνική πλευρά στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγών από τα κράτη μέλη. Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσουν πόσοι πρόσφυγες θα πάνε σε κάθε χώρα και πότε. Αυτό θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, αλλά και τις υποδομές της κάθε χώρας.

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 εξηγώντας πως από τους 160.000 πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν η Γερμανία, βάση την αναλογική κατανομή, θα έπρεπε να πάρει το 18% του προσφυγικού πληθυσμού, η Αυστρία 2,4% και η Ελλάδα μόλις 1,63%.

Οι συγκεκριμένη «αριθμητική» αναμένεται να είναι ένα «όπλο» στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως τόνιζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «ο καθένας κάνεις ό,τι θέλει και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

3) Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Η απάντηση της Ελλάδας στις μονομερείς ενέργειες

Την διπλωματική «βεντάλια» που θα απλώσει το Μέγαρο Μαξίμου στην Βελγική πρωτεύουσα εξετάζουν προσεκτικά όλο το τελευταίο διάστημα. «Εμείς δεν συζητάμε το βέτο αυτή τη στιγμή», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας όμως πως «όσοι κάνουν μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να μείνουν χωρίς καμία απάντηση».

Κορυφαίο στέλεχος που έχει άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες εξηγούσε στο NEWS 247, σε σχέση με τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις χώρες  που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, πως «μπορεί ακόμα και κονδύλια να τους κόψουμε. Δεν πρέπει να είναι αλά καρτ η προσέγγιση και να παίρνουν χρήματα π.χ., για τις αγροτικές επιδοτήσεις και αυτοί να δρουν μονομερώς. Υπάρχει μια αντίρροπη πίεση από μεγάλες δυνάμεις κυρίως από το Βερολίνο».

Καμένος vs Μουζάλας

Με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να τοποθετούνται το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο «σημαδεύτηκε» από την αναφορά του Πάνου Καμένου που διαχώρισε τη θέση του σε σχέση με την επιλογή του Γιάννη Μουζάλα να μην επιτρέψει την είσοδο των τηλεοπτικών συνεργείων στα hot spots. «Εγώ θέλω να μπαίνουν κάμερες στα hot spots για να δουν τι δουλειά έχει γίνει» φέρεται να είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της Έλενας Κουντουρά στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς μεταξύ άλλων φέρεται να τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα λιμάνια των νησιών, καθώς οφείλεται  η εικόνα που παρουσιάζουν να είναι πολύ καλύτερη. Και σαν παράδειγμα προς μίμηση η υπουργός Τουρισμό ανέφερε τον Πειραιά.

Ο κ. Βίτσας οριοθέτησε τον στόχο  της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη Δευτέρα τονίζοντας πως «πρέπει να πετύχουμε ισορροπία σε όσους μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα».

«Κανένα θέμα ασφαλείας δεν υπάρχει στη χώρα από την εισροή των μεταναστών» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Τόσκας.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έκανε γνωστό στο υπουργικό συμβούλιο πως η κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο για την λειτουργία των hot spots.

Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη εκτιμούσαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης αποχωρώντας από τον 1ο όροφο της Βουλής που συνεδρίαζε για σχεδόν 3 ώρες το υπουργικό συμβούλιο.

Τσίπρας – Νταβούτογλου

Στις 11 το βράδυ της Τετάρτης και για μισή ώρα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του γνωρίζοντας πως το «κλειδί» τόσο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής όσο και του προσφυγικού βρίσκεται στη γείτονα χώρα.

Η στάση της Τουρκίας φαίνεται να έχει προβληματίσει πολύ το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως μέχρι πρότινος «υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν αυτό που θέλει η Αθήνα είναι κρατήσει αποστάσεις από την Τουρκία ή να υπάρξει μια νέα προσέγγιση».

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοίνωσε πως θα μεταβεί κανονικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου, παρουσία πλήθους υπουργών, όμως ακόμα και για αυτό το θέμα φέρεται να υπήρχαν «δεύτερες σκέψεις» μέχρι και την τελευταία στιγμή.

SHARE:

24Media Network