Διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Στιγμιότυπο από την Ορκωμοσία της νέας βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου,Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Την Τρίτη στην Ολομέλεια

Με οκτώ ψήφους υπέρ και έναν κατά (αυτόν του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Πολύβιου Ζησιμόπουλου) η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Ολομέλεια την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Η σχετική πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά την καταβολή της τελευταίας δόσης της κρατικής χρηματοδότησης προς την Χρυσή Αυγή που φθάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Και τα 8 από τα 9 συνολικά μέλη της Επιτροπής συνέκλιναν στην άποψη, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

«Είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση, το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος» δήλωσε στην Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Η δικογραφία που είχε στείλει ο αρμόδιος εισαγγελέας στην Επιτροπή συμπεριελάμβανε ένα βαρύ κατηγορητήριο κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και βάσει αυτού οι βουλευτές αποφάσισαν, ότι τηρούνται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις του νόμου για την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησής της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Δεοντολογίας:

-Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και επιβολή προσωρινής κράτησης κατά αρχηγού κόμματος ή προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

– Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής διώκεται βάσει του άρθρου 187 και 187α του ποινικού κώδικα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και

– Τα εγκλήματα έχουν τελεστεί στο πλαίσιο της δράσης του κόμματος.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλές περιπτώσεις αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν σταλεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπως, απόπειρες ανθρωποκτονίας, απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, ληστείες και βαριές σωματικές βλάβες.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση, ώστε όπως είπε, τα μέλη της Επιτροπής να ακούσουν και τις καταθέσεις των τριών κατηγορουμένων που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού, και επισήμανε ότι οι βουλευτές βασίζονται στις καταθέσεις «μόνον κουκουλοφόρων μαρτύρων».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Μάρκος Μπόλαρης πρότεινε να ψηφίσει η Βουλή νόμο για την απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων ρατσιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου υποστήριξε ότι το κόμμα του δικαιώνεται καθώς από την αρχή είχε μιλήσει για τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Πολύβιου Ζησιμόπουλου ότι, η αριστερή τρομοκρατία μετρά ήδη 59 νεκρούς και η Βουλή ασχολείται με την αναστολή χρηματοδότησης του κόμματός του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα