Διεθνή απομόνωση της Τουρκίας για Λιβύη βλέπει η Αθήνα – Τι θα πει ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν

Διεθνή απομόνωση της Τουρκίας για Λιβύη βλέπει η Αθήνα – Τι θα πει ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν
Σημαίες Ελλάδας και Τουρκίας έξω από το τουρκικό ΥΠΕΞ AP

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενημέρωσης των αρχηγών ανάλογα με τις εξελίξεις στην αυριανή συνάντηση, καθώς και για κινήσεις όσον αφορά στην ΑΟΖ και με Ισραήλ μετά την Αίγυπτο.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και η αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

“Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση” εκτίμησε ο κ.Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει πως θα μιλήσουν αύριο “με ανοιχτά χαρτιά” με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι πως η Αγκυρα ζήτησε την αυριανή συνάντηση ακριβώς διότι διαπίστωσε ότι κινδυνεύει να βρεθεί διεθνώς απομονωμένη, καθώς η ελληνική πλευρά προχώρησε και συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις. Ο κ.Πέτσας εξάλλου εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ξεκάθαρη θέση της Κομισιόν, ενώ κάλεσε εκ νέου το ΝΑΤΟ με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις του γγ της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ περί “διμερών διαφορών”, να εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων την ώρα που ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλου μέλους και το διεθνές δίκαιο.

Η γραμμή της Αθήνας εξάλλου είναι πως το φερόμενο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα, καθώς ειναι εκτός διεθνούς δικαίου.

Ο κ.Πέτσας άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα και με τις εξελίξεις στην αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Εξάλλου στο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες, το Σαββατοκύριακο είναι κενό. Επί του παρόντος πάντως η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φειδωλή και προσεκτική, εκφράζοντας άλλωστε την ελπίδα ότι με την αυριανή συνάντηση “θα δρομολογηθεί επιτέλους μία νέα αρχή σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και την καλή γειτονία”.

Επειδή όμως οι ελπίδες να αλλάξει την προκλητική στάση η Τουρκία μπορεί να αποδειχθούν φρούδες, η Αθήνα σχεδιάζει ταυτόχρονα τα επόμενα βήματα της σε πολλά επίπεδα. Παραμένει μάλιστα ανοιχτό όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Πέτσα, μετά τη συμφωνία με Αιγύπτο για να προχωρήσει άμεσα η χάραξη θαλάσσιων ζωνών, να υπάρξουν επαφές και με Κύπρο και με Ισραήλ για την ΑΟΖ.

Όπως ήταν αυτονόητο βέβαια ο κ.Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε συζητά για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον και αύριο στο γεύμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που εισφέρουν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους στη Συμμαχία. Δεν έχει προγραμματιστεί άλλη επίσημη διμερής συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα δει “στο πόδι” Μέρκελ και Μακρόν.

Καρφιά για Σαμαρά για τις Πρέσπες με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά

Γνωστές και πάγιες χαρακτήρισε τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά ο κ.Πέτσας ερωτηθείς για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΝΔ περί δίκαιων αντιδράσεων στο “λαθρομεταναστευτικό” και περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Πέτσας όμως υπενθύμισε ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεση της στις Πρέσπες και έκανε ό,τι μπορούσε για να μην υπογραφεί και κυρωθεί η συμφωνία, αλλά υπενθύμισε επίσης ότι πάντα η ΝΔ προειδοποιούσε ότι από τη στιγμή που θα κυρωνόταν, δεν μπορεί να απεμπλακεί η Ελλάδα από μία διεθνή συμφωνία. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι και στα ελληνοτουρκικά η Ελλάδα βασίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και κατέληξε ότι επομένως η συμφωνία των Πρεσπών εφόσον κυρώθηκε παράγει αποτελέσματα.

Για το μεταναστευτικό υπενθύμισε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι να ενθαρρύνονται οι ροές και τονισε ότι για αυτό το σχέδιο προβλέπει φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασίων ασύλου, κλειστά κέντρα, αποσυμφόρηση νησιών. Χρέος μας είναι να περιορίσουμε τις αυξημένες ροές, χρησιμοποιώντας και διπλωματικά εργαλεία για να πείσουμε την Τουρκία ότι πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ και να μη χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Λήξαν το θέμα με Διαματάρη

Ερωτηθείς για το ζήτημα με το βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποιος ανέφερε μεταπτυχιακό στο Columbia το οποίο δεν διαθέτει, ο κ.Πέτσας δήλωσε ότι έχει κλεισει το θέμα, καθώς ο κ.Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του για την παρανόηση με τον όρο “σπουδασε” στο βιογραφικό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα