Διέξοδο μέσω πολιτικής λύσης

Διέξοδο μέσω πολιτικής λύσης

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και το ΔΝΤ να πιέζει σε όλα τα πεδία το Μαξίμου αναμένεται να μπει και πάλι στο «γήπεδο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Την πιθανότητα να παρακαμφθεί η λύση πακέτο αφήνει κορυφαίος υπουργός μιλώντας στο NEWS 247

Παράλληλες διεργασίες είναι στο προσκήνιο για το ελληνικό ζήτημα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εβδομάδα που έρχεται. Τόσο από το Euroworking Group της Πέμπτης όσο και από τη Σύνοδο Κορυφής στις  9-10 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα για το χρονοδιάγραμμα του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και για θέματα που ξεπερνούν τα τεχνικά κλιμάκια και αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μεσοπρόθεσμο χρέος.

Πολλά είναι τα στελέχη της κυβέρνησης που εμφανίζονται αιφνιδιασμένα από την επιμονή του ΔΝΤ στην σκληρή του στάση. “Δεν θα ήταν εύκολη η διαπραγμάτευση, αλλά η εμμονή στην λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά”, τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι επαφές

Στα τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα ξαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική διαπραγμάτευση. Οι επαφές του ήταν συνεχείς όλο το τελευταίο διάστημα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών.  Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να προσβλέπουν στην παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να κλείσει το ελληνικό ζήτημα. Για αυτό το λόγο η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου μαζί της, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική.

Σε αυτό το πεδίο στην Ηρώδου Αττικού δίνουν μεγάλη βάση και στην παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα με τους διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να είναι ανοιχτοί και συνεχείς. Μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα ενδεχομένως να “λύσει” τα χέρια της κυβέρνησης αν η παρέμβαση του είναι στην κατεύθυνση μετακίνησης από την σκληρή στάση που κρατά μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλες συζητήσεις

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου έχουν ανοίξει πλέον τη” βεντάλια” των “σωσιβίων” που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους. Για αυτό το λόγο πέρα από το βασικό στόχο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο τραπέζι έχει μπει η δανειοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση 300.000 θέσεων εργασίας. “Κλειδί” για το συγκεκριμένο δάνειο, εφόσον εγκριθεί, θα είναι να μην υπολογιστεί στα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα.

Η “αφωνία” των “σκληρών” Ευρωπαίων το τελευταίο διάστημα αξιολογείται θετικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο χωρίς, όμως να έχει ακόμα στα χέρια του απτά αποτελέσματα από τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Χίλτον. Αν μέχρι την Τετάρτη δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στα “καυτά” ζητήματα των εργασιακών, του δημοσιονομικού κενού για το 2018, του εξωδικαστικού συμβιβασμού, του υπερταμείου, αλλά και των ενεργειακών θεωρείται πολύ δύσκολο το ραντεβού της 20ης Μαρτίου να μη χαθεί.

Λύση χωρίς “συμφωνία πακέτο”

Κορυφαίος υπουργός, μιλώντας στο NEWS 247, εξηγούσε πως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα ο στόχος του Eurogroup του Μαρτίου είναι εφικτός εκτιμώντας, ωστόσο πως η συμφωνία δεν θα προχωρήσει ως πακέτο. “Θα κλείσουν τώρα τα τρέχοντα ζητήματα και πλεονάσματα και χρέος θα είναι μια άλλη κουβέντα που θα εξελιχθεί μέσα στον Απρίλιο”, συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Κοινός τόπος δεν έχει καταγραφεί ούτε στον καθορισμό μέτρων – αντιμέτρων, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για το αν το πακέτο των μέτρων 2% θα μπορέσει να μειωθεί. Με αυτή τη βάση το αφορολόγητο φαίνεται να κινείται στα 5.900 – 6.000 ευρώ ενώ ο “κόφτης” στις συντάξεις θα αφορά ποσά από 700 – 800 ευρώ και άνω.

Το έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου, θεωρούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, πως είναι μια καλή ημερομηνία για την επίτευξη της “ολιστικής συμφωνίας” στην οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός.

Νέα αρχή με υπουργικό συμβούλιο

Με βασική ατζέντα την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του επιθυμεί να περάσει το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία προχωράει και περιμένει το σήμα από τους εταίρους προκειμένου με το κλείσιμο της αξιολόγησης να “ξεκλειδώσει” μια σειρά από δράσεις που θα απομακρύνει την αβεβαιότητα και θα προωθήσει τις επενδύσεις.

Στη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση του οργάνου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα