Δικογραφία Novartis: Το στέλεχος, οι βαλίτσες και οι μαρτυρίες που καίνε

default image

Τις διαδρομές της μίζας περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες 'Κελέση', 'Σαράφης' και Άναστασίου'- Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη δικογραφία

Τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή βάζουν στο κάδρο ως κεντρικό πρόσωπο στη διανομή των μαύρων κονδυλίων της εταιρείας οι τρεις μάρτυρες που σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, είναι στελέχη της εταιρείας. Οι ίδιοι φέρονται να μην είχαν άμεση εμπλοκή στη διανομή των ποσών που κατά τα όσα έχουν καταθέσει στις απανωτές τους εξετάσεις από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς γινόταν με δύο τρόπους: Μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα ή απευθείας με ζεστό χρήμα σε βαλίτσες. Οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολλές φορές ο καθένας από τις αρχές του έτους, ενώ η τελευταία μαρτυρική κατάθεση από την μάρτυρα με το ψευδώνυμο ‘Αικατερίνη Κελέση’ δόθηκε την περασμένη Κυριακή. Οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει με τα ψευδώνυμα ‘Μάξιμος Σαράφης’ και ‘Ιωάννης Αναστασίου’.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά από τα στοιχεία της δικογραφίας οι μάρτυρες προβάλλουν συγκεκριμένους ισχυρισμούς για τα πολιτικά πρόσωπα και την καταγγελόμενη δωροδοκία τους: Ξεκινούν με τον κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο για το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Υγείας και ειδικότερα για την περίοδο που έγιναν μαζικές προμήθειες εμβολίων. Κατά τις καταγγελίες των μαρτύρων που καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας ο κ.Αβραμόπουλος φέρεται να δωροδοκήθηκε με ιλιγγιώδη ποσά τα οποία έλαβε είτε μέσω στενού του συνεργάτη, είτε απευθείας με ‘βαλίτσα’.

Ειδικότερα ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ.Αβραμόπουλο τότε υπουργό Υγείας. Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1, τα οποια παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ.Καραμανλή), ο οποιος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή: 1) αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων, 1) αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού”.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή τη λήψη χρημάτων σε βαλίτσα, καταγγέλεται ότι δωροδοκήθηκε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ευνοηθεί η Novartis στην κυβερνητική τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο. Κατά τον μάρτυρα που κάνει τη συγκεκριμένη καταγγελία στην κατάθεσή του ο κ.Φρουζής πήγε στο Μαξίμου έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του -μια μαύρη BMW- μια βαλίτσα με ροδάκια γεμάτη με χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας. Ο κ.Φρουζής φέρεται να ακολούθησε συγκεκριμένες οδηγίες για να μπει με το αυτοκίνητό του στο προαύλιο του Μαξίμου κοντά στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο, όπου και φέρεται να παρέδωσε στον κ.Σαμαρά τη βαλίτσα. Οι μάρτυρες καταθέτουν και για επαφές στελεχών της Novartis με συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, παραθέτοντας, μάλιστα, και τις ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών.

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες χρήματα σε βαλιτσάκι, τα οποία ‘ξέπλυνε’ μέσω εταιρείας υπολογιστών έλαβε και ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στη δικογραφία αναφέρεται ότι ποσό 100.000 ευρώ έλαβε από την φαρμακοβιομηχανία και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. Κατά τους μάρτυρες, ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ, το οποίο φέρεται να έλαβε μέσω της εταιρείας δημοσίων σχέσεων της συζύγου, Λίνας Νικολοπούλου. Κατά τους μάρτυρες μεταξύ αυτών που δωροδοκήθηκαν ήταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος την κρίσιμη περίοδο ήταν πρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου και εξ αυτού συμπεραίνουν ότι μέρος των χρημάτων κατέληξε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Για δωροδοκία με συνολικό ποσό 120.000 ευρώ τα οποία όπως καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες έλαβε μέσω συνεργάτιδάς του καταγγέλεται ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η φερόμενη εμπλοκή του Μάριου Σαλμά, στον οποίο οι μάρτυρες καταλογίζουν ότι έκανε κόλπο ρίχνοντας τις τιμές των φαρμάκων ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να αντιδράσουν και να λάβει τελικά -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των μαρτύρων- μετρητά 120.000 ευρώ.Δωροληψία καταλογίζουν οι μάρτυρες και στους Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα