Δημήτρης Τζανακόπουλος: Από πού περνάει το αύριο;

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Από πού περνάει το αύριο;
Δημήτρης Τζανακόπουλος EUROKINISSI

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για την απαισιόδοξη νέα γενιά που καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της βάζοντας τέλος στον κύκλο των χαμηλών προσδοκιών και της απελπισίας.

Σε όλες τις συνθήκες – ακόμα και σε εκείνες του πολέμου – η νέα γενιά συνεχίζει να αισιοδοξεί για το μέλλον. Υπάρχει όμως μια «ελληνική ιδιαιτερότητα». Σε όλες τις έρευνες και τις μετρήσεις που αφορούν τους νέους και τις νέες στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση -και μάλιστα ραγδαία- του ποσοστού εκείνων που είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Και αυτό εξηγείται: Αφ’ ενός, ο νέος αυτός κύκλος κρίσης βρίσκει την ελληνική κοινωνία, και πολύ περισσότερο την ελληνική νεολαία, σε πολύ δυσχερέστερη θέση σε σύγκριση με άλλες κοινωνίες της Ευρώπης, αφού δεν είχε προλάβει να ανακάμψει από τις συνέπειες της προηγούμενης. Αυτό είναι συναφές με τα υψηλά και γρήγορα αυξανόμενα ποσοστά ανασφάλειας που καταγράφονται μεταξύ των νέων, και ιδίως των νέων γυναικών, για το μέλλον τους. Και σχετίζεται με τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες που βιώνει η νέα γενιά και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στο κόστος στοιχειωδών αναγκών, όπως η στέγη.

Αφ’ ετέρου, στην Ελλάδα η νέα γενιά, εκτός των επιπτώσεων των επάλληλων κρίσεων που υφίσταται, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη σε αρκετές φάσεις και με την στοχοποίησή της από την κυβέρνηση και την κυρίαρχη ρητορική. Έτσι «θυσιάζεται» η νέα γενιά και οι πραγματικές ανάγκες της μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται, να συγκρατούνται ή/και να συγκροτούνται υπερσυντηρητικά ακροατήρια, να συγκρατείται και να συγκροτείται ο λαός της δεξιάς.

Απαντήσεις στο “εδώ και τώρα” για αυτόνομη ζωή

Υπάρχει μια νέα γενιά που ζει στο παιδικό της δωμάτιο. Συνολικά, η νέα γενιά στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό εξάρτησης από την οικογένεια για την εξασφάλιση των υλικών πόρων της ζωής της. Οι συνέπειες της εξάρτησης αυτής είναι πολλές και πολυεπίπεδες, από ψυχολογικές μέχρι κοινωνικές, πολιτισμικές και δημογραφικές.

Η τάση που καταγράφεται στη νέα γενιά να είναι γενικώς ικανοποιημένη από τη ζωή της στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μιας προσαρμογής των απαιτήσεων των νέων ανθρώπων στις δεδομένες συνθήκες και όχι μια ένδειξη πραγματικής ποιότητας ζωής. Αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί και τούτο αποτελεί προϋπόθεση ακόμη πιο ενεργητικών κοινωνικών διεκδικήσεων από τη μεριά τους.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αντιστροφή αυτής της συνθήκης είναι ρεαλιστικές και αναγκαίες:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που εξαφάνισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Διασφάλιση οικονομικά προσιτής στέγης σε νέες/νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών. Συγκεκριμένα: Δημιουργία Τράπεζας Στέγης – Συνδυασμένες παρεμβάσεις με φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες, περιορισμό και ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυμαινόμενη επιδότηση στέγης για νέες/νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών, από 140 ευρώ/μήνα το άτομο έως 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρια με δυο παιδιά

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στους υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους με καλές αμοιβές.

Δεσμεύσεις που κινούνται παράλληλα και αλληλένδετα με τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονο, αναβαθμισμένο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο:

Απλοποίηση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμα Εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Διπλασιασμός των μελών ΔΕΠ και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια.

Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

Κατάργηση του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Ο πήχης στις υψηλές προσδοκίες

Στη σκιά των επάλληλων κρίσεων, η απόλυτη κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων μεταξύ των νέων στη χώρα μας δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί ο κύκλος των χαμηλών προσδοκιών και της απελπισίας.

Δυνάμει κινητοποιητικά αλλά αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, μπορούν να μετεξελιχθούν σε καταφατικές και παραγωγικές διεκδικήσεις δημοκρατίας, δικαιοσύνης και συμμετοχής.

Σε στάσεις ικανές να αποδώσουν βαθμούς ελευθερίας να δώσουν απαντήσεις στα επίκαιρα ζητήματα και να αποκρούσουν τις επιθέσεις της κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να εκβάλουν σε επεξεργασίες και κινηματικές πρακτικές απέναντι στη λεηλασία του περιβάλλοντος, τις έμφυλες διακρίσεις και την ασφυκτική πατριαρχία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. Στη δομική αμφισβήτηση του (νέο)φιλελευθερισμού και των αποτυχιών του. Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν την κατασυκοφαντημένη νέα γενιά στον κόσμο και στην Ελλάδα σήμερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παγκόσμια και στην χώρα μας – σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις – πολύ ψηλά στις έννοιες που οι νέοι και οι νέες δίνουν θετικό πρόσημο είναι ο σοσιαλισμός.

Αυτές οι σύγχρονες ανησυχίες και οι υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη και αξιοβίωτη ζωή μόνο μέσα από ένα ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό, πολιτικό σχέδιο μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προχωρά σε ένα μεγάλο πείραμα δημοκρατίας και συμμετοχής ακούγοντας τη δυνατή επιθυμία και της νέα γενιάς. Συγχρονίζεται με τις νέες συνθήκες και επιδιώκει να συναντήσει όλες αυτές τις δυνάμεις που αναδύονται από τις νέες χωροχρονικές μήτρες της κοινωνικής παραγωγής και της ζωής. Ώστε ως κόμμα να αντιστοιχηθεί με τις νέες μορφές των κοινωνικών αντιστάσεων, να μετεξελίξει μέσα από την κοινωνική τριβή το ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμά του, να επιταχύνει μαζί με την κοινωνία την αναστροφή προς μια δίκαιη, δημοκρατική κατεύθυνση.

Πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ αναφέρονται σε συσκευές «βαμπίρ» που υπάρχουν στα σπίτια. Οι νέοι και οι νέες στην χώρα έχουν μόνο μία συσκευή «βαμπίρ» μέσα στα σπίτια τους που τους ρουφάει ενέργεια, προοπτικές, την ίδια τους τη νεότητα. Δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με κάθε τρόπο πρέπει να την βγάλουν από την πρίζα.

Ένας πολιτικός σταθμός για να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα είναι οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις 15 Μαΐου. Εκεί θα υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συνάντηση που θα πει ταυτόχρονα ότι δεν πάει άλλο και θα δώσει δύναμη και ταχύτητα στην πολιτική αλλαγή.

*Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα