Διπλή πίεση στους βουλευτές ΑΝΕΛ από ΝΔ – Ποια ανταλλάγματα υποστηρίζει ότι πήραν

Διπλή πίεση στους βουλευτές ΑΝΕΛ από ΝΔ – Ποια ανταλλάγματα υποστηρίζει ότι πήραν
Κατά 30 εκατομμύρια το χρόνο αυξάνει το χρέος της Ν.Δ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για εικονικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και καταγγέλλει τη διαδικασία εξπρές της ψήφου εμπιστοσύνης, βλέποντας πάντως ότι ο Τσίπρας έχει τους 151, αλλά εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία αυτή δεν θα φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο. Πίεση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ με αιχμές για ανταλλάγματα και νομιμοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι επόμενες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήταν το αντικείμενο δύο διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, αρχικά με τους στενούς του συνεργάτες και στη συνέχεια με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Βεβαίως τα περιθώρια κινήσεων της ΝΔ πρακτικά είναι πολύ μικρά, πολιτικά όμως η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους και εντείνει την πίεση προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με δύο κυρίως επιχειρήματα:

Πρώτον πως είναι σαφές ότι όσοι εκ των ΑΝΕΛ δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης είναι σαφές ότι έχουν πάρει ανταλλάγματα, δηλαδή μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση.

Δεύτερον, πως όσοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση νομιμοποιούν και τη συμφωνία των Πρεσπών, επιχείρημα που κυρίως αφορά τον Κώστα Ζουράρι, ο οποιος καταψηφίζει τη συμφωνία αλλά θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες ψήφο εμπιστοσύνης.

Εξαρχής βέβαια η ΝΔ είχε κάνει λόγο για σκηνοθετημένο διαζύγιο Τσίπρα- Καμμένου και κατά τις συσκέψεις χθες το απόγευμα αναλύθηκαν οι συσχετισμοί και υπήρξε η εκτίμηση ότι με την ανοχή του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει τους έξι επιπλέον βουλευτές που χρειάζεται για να έχει 151, σε ένα κατά τους γαλάζιους “στημένο παιχνίδι”. Και αυτό καθώς η Έλενα Κουντουρά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ, η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Η ΝΔ σήμερα το πρωί στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα καταγγείλει την κυβέρνηση γιαδιαδικασία fast track, αλλά δε θα αποχωρήσει βέβαια από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς αυτό θα διευκόλυνε το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται βεβαίως να κάνει η ΝΔ από την ώρα που ο κ.Τσίπρας ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόκληση του κ.Μητσοτάκη να ζητήσει εκείνος ψήφο εμπιστοσύνης, παραδεχόμενος μάλιστα ότι εάν δεν έχει 151 θα υπάρχει πολιτικό ζήτημα.

Επομένως τίθεται ένα ζήτημα για το πως θα χειριστεί πολιτικά την κατάσταση η ΝΔ, που είχε επικεντρώσει τα βέλη της στο σενάριο της ψήφου ανοχής. Βεβαίως ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει και το εξής ζήτημα: Πως ο κ.Τσίπρας το φθινόπωρο του 2015 πήρε την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έχοντας τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Άρα, λένε από τη ΝΔ, τίθεται ένα ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, έστω και εάν λάβει 151 ψήφους. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση δε σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί τον ΠτΔ και να θέσει ζήτημα, αλλά επικεντρώνει στην κοινοβουλευτική μάχη και σε ένα πόλεμο πολιτικής φθοράς κατά της κυβέρνησης.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πάντως ότι ο κ.Τσίπρας ακόμη και εάν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από μία ετερόκλητη και ευκαιριακή πλειοψηφία, δεν μπορεί έτσι να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο. Θεωρούν επομένως ότι αυτή θα είναι μία θνησιγενής πλειοψηφία και πως ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ο Μάιος. Και σε κάθε περίπτωση σκοπεύουν προφανώς να πριονίζουν πολιτικά την κυβέρνηση από την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης μέχρι να έρθει η ώρα των εκλογών. 

Η ΝΔ ταυτόχρονα επικεντρώνει τα βέλη της κατά του κ.Καμμένου, με στόχο να αποδομήσει πλήρως τους ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό, προσδοκώντας στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Για αυτό και έκανε λόγο για “μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους”. Η ΝΔ καταγγέλλει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι στην πραγματικότητα δανείζει δύο βουλευτές στον κ.Τσίπρα για την ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να τους διαγράψει απο την κοινοβουλευτική του ομάδα. “Αν ήθελε ειλικρινά ο κ. Καμμένος να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, θα είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και για την ψήφο εμπιστοσύνης και για την συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε δεν υπάρχει προηγούμενο πολιτικός αρχηγός να επιτρέπει την ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του, σε ψήφο εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης” έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

Πάντως, δε λείπουν κι εκείνοι στο γαλάζιο στρατόπεδο που σιγοψιθυρίζουν ότι ρεαλιστικά είναι προτιμότερο για τη ΝΔ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ.Τσίπρας και να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά να μείνει ως καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα