Δραγασάκης: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα “προοδευτικό εργαλείο” που καλύπτει τα χρηματοδοτικά κενά των αγορών

Δραγασάκης: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα “προοδευτικό εργαλείο” που καλύπτει τα χρηματοδοτικά κενά των αγορών
Γιάννης Δραγασάκης (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι "όλες οι σοβαρές χώρες αναγνωρίζουν ότι οι αγορές κάνουν λάθη" αξιοποιώντας το εργαλείο των αναπτυξιακών τραπεζών Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι "για πρώτη φορά στην Ιστορία της η χώρα μας έχει αποθέματα ρευστότητας".

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένα «προοδευτικό εργαλείο» που καλύπτει τα χρηματοδοτικά κενά που αφήνουν οι αγορές επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο με το οποίο η χώρα μας, τελευταία από όλες τις χώρες της ΕΕ, αποκτά κι αυτή αναπτυξιακή τράπεζα. Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «όλες οι σοβαρές χώρες αναγνωρίζουν ότι οι αγορές κάνουν λάθη», γι’ αυτό και χρησιμοποιούν το εργαλείο των αναπτυξιακών τραπεζών για να καλύπτουν αυτά τα χρηματοδοτικά κενά.

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βοηθήσει κατά βάση την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κι άλλες δυνατότητες για δανεισμό. Ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι με την Αναπτυξιακή Τράπεζα «στην πράξη μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». Σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Γ. Δραγασάκης την απέδωσε σε «μυωπική αντιμετώπιση» του όλου θέματος από το πολιτικό σύστημα, αλλά ίσως και σε «μυωπικά τραπεζικά συμφέροντα» που φοβόντουσαν ότι θα χάσουν πελάτες από την ίδρυση μίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Να μην επαναληφθεί το αρνητικό παράδειγμα της ΕΤΒΑ

Ο Γ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνηση πρότεινε την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας καταγράφηκαν φόβοι για επανάληψη του αρνητικού παραδείγματος της ΕΤΒΑ κι «έπρεπε να κάμψουμε αυτές τις αντιστάσεις». Ο Γ. Δραγασάκης προέτρεψε «να μελετήσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος», ώστε τα παλιά λάθη, όπως οι παρεμβάσεις των υπουργών στην λειτουργία της τράπεζας, να μην επαναληφθούν.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία της η χώρα μας έχει αποθέματα ρευστότητας»

Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στον ζήτημα της πορείας της οικονομίας τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία της η χώρα μας έχει αποθέματα ρευστότητας. Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε μάλιστα ότι χάρη σε αυτά τα αποθέματα η χώρα δεν χρειάζεται να δανειστεί μέχρι το 2023 για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για αποπληρωμή των ακριβών δανείων όπως αυτό του ΔΝΤ.

«Ευρύτερη συναίνεση» για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη νόμιμων τιμολογίων

Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης απέσυρε τμήμα της διάταξης για τα μη νόμιμα τιμολόγια και τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους. Ο Γ. Δραγασάκης ζήτησε «ευρύτερη συναίνεση» για να περάσει το επίμαχο τμήμα της διάταξης και το απέσυρε αφότου η ΝΔ έδειξε διάθεση συνεργασίας για την επεξεργασία μίας ρύθμισης που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα του κινδύνου απένταξης επιχειρήσεων από τον αναπτυξιακό νόμο λόγω τιμολογίων που έχουν συμπληρωθεί με λάθος τρόπο. «Να μην καλύψουμε κανένα, αλλά να μην έχουμε και προβλήματα με τους εργαζόμενους» προέτρεψε ο Γ. Δραγασάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα