Δραγασάκης: Εντός Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου το νέο πλαίσιο για τα “κόκκινα” δάνεια

Δραγασάκης: Εντός Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου το νέο πλαίσιο για τα “κόκκινα” δάνεια
Γιάννης Δραγασάκης Eurokinissi

«Χρεοκοπήσαμε, το ξεχνάμε αυτό κι απαιτούμε να έχουμε το ίδιο επιτόκιο με τη Πορτογαλία;» αναρωτήθηκε σχετικά με την κριτική για το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομικών.

«Ελπίζω εντός Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου» σημείωσε σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής που συζητούν την κύρωση της ΠΝΠ για την παράταση του νόμου Κατσέλη και του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με hot-spots. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έξοδο στις αγορές και το 5ετές ομόλογο αναρωτώμενος «χρεοκοπήσαμε, το ξεχνάμε αυτό κι απαιτούμε να έχουμε το ίδιο επιτόκιο με τη Πορτογαλία;»

Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, υπάρχει όμως υποχρέωση ενημέρωσής τους, καθώς αποτελεί ένα θέμα που άπτεται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχει υπάρξει «οργασμός πρωτοβουλιών» από την κυβέρνηση για την δημιουργία θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια θυμίζοντας ότι αν οι τράπεζες βρεθούν στην ανάγκη νέων κεφαλαίων, «ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Κάτω του 4% το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου είναι καλύτερο από τα επίπεδα του 2007 και του 2008, ενώ σχολίασε ότι ήδη μετά την έκδοση του 5ετούς τα επιτόκια άρχισαν αμέσως να υποχωρούν. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει κάτω του 4%. Απαντώντας στην εκ νέου κριτική για το τρίτο Μνημόνιο, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ρυθμιστεί το χρέος, άρα δεν θα βγαίναμε στις αγορές».

Σχετικά με το ΦΠΑ στα νησιά, ο Γ. Δραγασάκης κάλεσε σε αποφυγή της δραματοποίησης σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα εργαλεία ενίσχυσης της μίας μη αναπτυγμένης περιοχή. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «και να μη μπορέσουμε να το κρατήσουμε», θα πρέπει να βρεθούν εκείνα τα εργαλεία που θα ενισχύσουν αυτές τις περιοχές, όπως, για παράδειγμα μία πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων στις μη αναπτυγμένες περιοχές.

Η σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με το προσφυγικό είναι “το επιχείρημα προς τα έξω”

Σε σχέση με την σύνδεση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ με τα hot-spots, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «είναι το επιχείρημα γιατί το παρατείνουμε, το επιχείρημα προς τα έξω». Απαντώντας στο αίτημα για μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη, ο Γ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές από το νησί κι επιφυλάχθηκε να εξετάσει με ποίον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα;

Ο Γ. Δραγασάκης είχε κι αντιπαράθεση με την Χρυσή Αυγή η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει λαϊκό έρεισμα. Ο Γ. Δραγασάκης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα;» Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία έχει κανόνες, εσείς αρνείστε κάθε κανόνα». Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ακόμα ότι «οι Βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν, ο Ελληνικός λαός θέλει ειρήνη και προκοπή» αναφερόμενος στην πολεμοχαρή ρητορική της Χρυσής Αυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα