Δραγασάκης: Μεγάλος κίνδυνος νέων ανισοτήτων στην Ευρώπη

Γιάννης Δραγασάκης
Γιάννης Δραγασάκης EUROKINISSI

Ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σ' ένα κρίσιμο δίλημμα σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης.

Το δίλημμα που έχει μπροστά της η Ευρώπη είναι σαφές: Θα αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού με όρους δημοκρατίας και αλληλεγγύης ή με όρους αυταρχισμού και επιβολής;», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής σημειώνει ότι τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη είναι «δανεικά» και πως αν δεν υπάρξει κάποιου τύπου αμοιβαιοποίηση και απορρόφηση του κόστους του νέου δανεισμού για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, τότε τα ευρωπαϊκά κράτη κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε νέα κρίση χρέους.

«Αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει συλλογικά το ζήτημα και εκδηλωθεί νέα κρίση χρέους, τότε θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο νέων ανισοτήτων τόσο εντός των κρατών αλλά και μεταξύ Βορρά-Νότου. Με τον Βορρά και τις επιχειρήσεις του να αγοράζουν 'φθηνά' Νότο», τόνισε.

Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει από καλύτερη θέση, συγκριτικά και με άλλα κράτη, αλλά και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της, την κρίση, για τρεις λόγους, όπως αναφέρει: «Βγήκαμε από τα μνημόνια. Διαθέτουμε το 'μαξιλάρι' των 37 δισ. Ρυθμίσαμε την εξυπηρέτηση του χρέους για μια 10ετία μπροστά».

Ωστόσο, υποστήριξε, «για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη η επόμενη ημέρα, η οικονομία χρειάζεται ένα σοκ εμπροσθοβαρών οριζόντιων μέτρων και μια ισχυρή δέσμη στοχευμένων τομεακών πολιτικών για κλάδους που πλήττονται βαρύτερα». Πρόσθεσε ότι ειδική μέριμνα και πρόγραμμα χρειάζεται για τις αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεις, καθώς «όποια επιχείρηση βάλει 'λουκέτο' σήμερα, δύσκολα θα ανοίξει ξανά».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κορονοϊός
SHARE: