Δραγασάκης: Τρόικα και προηγούμενες κυβερνήσεις προστάτευσαν τη διαπλοκή στα ΜΜΕ

Δραγασάκης: Τρόικα και προηγούμενες κυβερνήσεις προστάτευσαν τη διαπλοκή στα ΜΜΕ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν αρκεί, απαιτούνται αλλαγές στο πολιτικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό πεδίο παραδέχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ευθύνες στην τρόικα αλλά και στις προηγούμενες κυβέρνησης για τη γιγάντωση του συστήματος διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και ΜΜΕ καταλόγισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, καλώντας μάλιστα όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν την προσπάθεια ανατροπής του.

Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο  τουλάχιστον επί της αρχής, δηλαδή σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα της ενημέρωσης. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το επιχείρημα που προβάλλουν κάποιοι πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τους σημερινούς παίκτες, με άλλους φέρνοντας «χαλίφη στη θέση του χαλίφη» δεν αποτελεί παρά τον «φερεντζέ που δίνουν κάποιοι για να καλύψουν το σημερινό σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια τομή στο σύστημα ενημέρωσης και στο μοντέλο επιχειρηματικότητας αλλά παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν αρκεί για να υπάρξουν αλλαγές. «Έχει στηθεί ένα σύστημα εξουσίας το οποίο βασίζεται σε άτυπες σχέσεις συμφερόντων που έχουν οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες» είπε και σημείωσε: «το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι μόνο η αρχή, πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα και το μοντέλο επιχειρηματικότητας».

Περιέγραψε μάλιστα αναλυτικά όλες τις όψεις της διαπλοκής υπογραμμίζοντας το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού αλλά και της συναλλαγής με το κομματικό σύστημα.  «Τα χρέη των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ» είπε και σημείωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν αρνητική καθαρή θέση μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων, μιλάμε για δανεικά και αγύριστα. «Έχουμε επιχειρήσεις βαμπίρ, όχι μόνο στα ΜΜΕ, γιατί επιβιώνουν μόνον εφόσον δανείζονται» τόνισε και υπογράμμισε «οι τράπεζες δεν είναι πια δανειστές των επιχειρήσεων αλλά οι κεφαλαιούχοι αυτών των επιχειρήσεων». Έδωσε επίσης έμφαση στη μη διαφανή σχέση των διαφημιστικών πόρων με τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ. «Όταν κάποιο site φωνάζει “κάτω τα χέρια από τους τραπεζίτες” το κάνει αυθεντικά ή μήπως επειδή υπάρχει από πίσω κάποια χορηγία;” Διερωτήθηκε. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα