Δύο ρητορικές στη ΝΔ για ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Πλακιωτάκης στο News247 καταγγέλλει συνδιαχείριση με Τουρκία

Δύο ρητορικές στη ΝΔ για ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Πλακιωτάκης στο News247 καταγγέλλει συνδιαχείριση με Τουρκία
Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2016 draft State Budget, in Athens, on Dec. 5, 2015 / . , 5 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

Η παρουσία της Συμμαχίας σημαίνει εμπλοκή της Ελλάδας στην κόντρα Ρωσίας-Δύσης, δηλώνει ο πρώην υπηρεσιακός πρόεδρος, δείχνοντας ότι υπήρχαν διαφωνίες με την αρχική επίσημη θέση της Συγγρού στο θέμα.

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Είναι αμυντική συμμαχία. Ούτε ένοπλη σύγκρουση υπάρχει, ούτε κινδυνεύει η ασφάλεια κράτους μέλους του. Αντικειμενικά θα στραφεί εναντίον αμάχων. Τι θα κάνει; Θα πυροβολεί τις βάρκες;» δηλώνει στο News 247 o Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος θεωρείται γνώστης του θέματος από τη θητεία του ως υφυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Πλακιωτάκης τάσσεται υπέρ της άποψης ότι μόνη αρμόδια για το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι «το προσφυγικό είναι θέμα ανθρωπιστικό, ευρωπαϊκό και πολιτικό. Αρμόδιος φορέας είναι η Frontex» και προσθέτει ότι «εμείς εμπλέκουμε το ΝΑΤΟ, δηλαδή την Τουρκία. Όταν η Ελλάδα δε δεχόταν τη βοήθεια της Frontex πως εκχωρεί το δικαίωμα αυτό στο ΝΑΤΟ; Τι σημαίνει αυτό; Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην έρευνα και διάσωση προσφύγων δεν οδηγεί de facto σε συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία;»

«Φοβάμαι αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Από εδώ και πέρα για οποιαδήποτε εξέλιξη την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο κ. Τσίπρας» λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει με νόημα ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιείται για την κόντρα Ρωσίας-Δύσης», μη αποδεχόμενος ουσιαστικά ως επαρκείς τις εγγυήσεις για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας που ζήτησε τόσο ο πρωθυπουργός από την καγκελάριο Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης επικαλείται μάλιστα για να τεκμηριώσει την άποψή του, ότι, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, και τη διαδοχή των γεγονότων υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι από την ανακοίνωση της Δευτέρας σε Τουρκικό έδαφος και εν τη απουσία της Ελλάδας το θέμα έκλεισε μέσα σε τρεις μέρες, με την Τουρκία παράλληλα να βγάζει ΝΟΤΑΜ που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι ρητορικές γραμμές εντός ΝΔ

Η παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη που σημειωτέον διετέλεσε και υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ διαφοροποιείται από την επίσημη ρητορική, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υιοθετήσει αρχικά.

Είναι χαρακτηριστική η διαφορά τουλάχιστον ύφους, αλλά και ουσίας από την επίσημη θέση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ.Κουμουτσάκος παρά τις όποιες ενστάσεις και τους αστερίσκους που έθεσε, τόνισε ότι «μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που θα έχει σκοπό την αποτελεσματική ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, θα ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση» με την προϋπόθεση ότι «δεν θα θιγούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα διασφαλιστούν οι όροι που δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί την κατάσταση» με την πρόσθετη υποσημείωση ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι «ειδική επιχείρηση συγκεκριμένου σκοπού» που «δεν μπορεί να υποκαταστήσει το θεσμικό και πολιτικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Διότι, όπως έχουμε πει, τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας».

Κατά ορισμένους κύκλους η διαφοροποίηση αυτή που ο κ. Πλακιωτάκης εκφράζει, αντανακλά ένα ορισμένο τμήμα της ΝΔ που δεν έχει συναντίληψη για τα θέματα αυτά με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Για κάποιους άλλους υπάρχει μια άλλη ερμηνεία που αποδίδει τις απόψεις αυτές ως απηχούσες τις πραγματικές απόψεις του συνόλου της ΝΔ και της ηγεσίας, που ωστόσο για θεσμικούς λόγους δεν μπορεί να τις εκφράσει με αυτό το ύφος και τον τόνο επίσημα η Συγγρού.

Πάντως ο ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης επισημαίνει στο News247 ότι πρόκειται για αυστηρά «προσωπική άποψη» και  παρά το γεγονός ότι παραδέχεται τη διαφορετικότητα της θέσης που εκφράζει από την επίσημη γραμμή της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα την υποβαθμίζει σε επίπεδο απλά «έντασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Πλακιωτάκης χθες το πρωί επικοινωνήσε με τη Συγγρού και ενημέρωσε για τη θέση του αυτή, που εξέφρασε και στο News247. Καθώς φέρεται να μην ήταν ο μόνος που εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχει ενδιαφέρον ότι αργά χθες το βράδυ στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας “Δεν πίστευα ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση της Αριστεράς που θα καλούσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στο Αιγαίο” και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παρενέβη για να αναδείξει τις δύο γραμμές στο εσωτερικό της ΝΔ, “καρφώνοντας” πως όταν ενημέρωσε την αρμόδια τομεάρχη Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα εκείνη ήταν θετική.

Η συζήτηση κατέληξε σε μία σκληρή κόντρα του κ.Καμμένου με τον κ.Δένδια και τον κ.Κουμουτσάκου, κατά την οποία όμως έγινε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αποφασίσει πλέον να σηκώσει τους τόνους της κριτικής έναντι της κυβέρνησης για τις συνέπειες της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο και όχι μόνο για το ότι η Αθήνα φέρεται να ενημερώθηκε κατόπιν ειλημμένης απόφασης του Βερολίνου σε συνεννόηση με Άγκυρα και ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα