Έκκληση Αμπάς: Να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη σε θρησκευτική

Έκκληση Αμπάς: Να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη σε θρησκευτική
Ομιλία του Πλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στην αίθουσα της Γερουσίας,σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους,Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, θα δοθεί έδαφος στους εξτρεμιστές

Έκκληση, προκειμένου να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη για το παλαιστινιακό ζήτημα σε θρησκευτική, γιατί αυτό, όπως είπε, θα δώσει έδαφος σε εξτρεμιστές, απηύθυνε κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακριοβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικύνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία. «Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

Νωρίτερα, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, καλεί όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Στο ψήφισμα γίνεται επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Παλαιστινιακό και εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ δηλώνεται η «σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα