Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ: Οι νέες υποψηφιότητες – Τι αλλάζει

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ: Οι νέες υποψηφιότητες – Τι αλλάζει
Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου σε παρελθοντική συνομιλία τους Eurokinissi

Σήμερα καλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας να αποφασίσει αν θα υπάρξουν χρονικές προσαρμογές στην εκλογική διαδικασία.

Με 6 υποψήφιους θα συνεχιστεί η κούρσα της διαδοχής του Κινήματος Αλλαγής αφού στους υποψηφίους προστέθηκε ο πρώην εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης ενώ χθές ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους ο Παύλος Γερουλανος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Μαζί με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη διαμορφώνουν την 6άδα υποψηφίων που θα διεκδικήσει την θέση από την οποία αποχωρεί η Φώφη Γεννηματά τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μετά την αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και πολλαπλασιάζει τα σενάρια για τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και για τις συνεννοήσεις στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας που προβλέπει δύο ψηφοφορίες στις 5 και 12 Δεκέμβρη.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να διευθετήσει το αίτημα των δύο νέων υποψηφίων για χρονική παράταση. Έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο προκειμένου να καλύψουν τις προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα τους. Δηλαδή είτε τις 5.000 υπογραφές εγγεγραμμένων στο Μητρώο του ΚΙΝ.ΑΛ ή 15 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση υποψηφιότητας για μία εβδομάδα και ο Παύλος Γερουλάνος έχει ζητήσει επιμήκυνση συνολικά της διαδικασίας. Εφόσον η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίσει να μεταφέρει την ημερομηνία για το «κλείσιμο» των υποψηφιοτήτων (πράγμα πολύ πιθανό) τότε είναι φανερό ότι υπάρχει χρόνος για να προκύψουν και νέες υποψηφιότητες,.

Οι τρείς νέοι υποψήφιοι έχουν διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ομοιάζουν όμως ως προς το γεγονός ότι μοιάζουν ότι επιδιώκουν να καλύψουν το πολιτικό κενό που προκύπτει μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την διεκδίκηση της προεδρίας. Δηλαδή σε σημαντικό βαθμό να απευθυνθούν στο πολιτικό κοινό το οποίο θεωρείτο ότι θα στήριζε την υποψηφιότητα της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ ώστε να ανανεώσει την θητεία της.

Στην επιστολή που απέστειλε άλλωστε προς την ΕΔΕΚΑΠ ο Παύλος Γερουλάνος μια ευθέως για το ζήτημα αυτό σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά «περιορίζει την αντιπροσώπευσή μας στην κοινωνία και είναι σημαντικός και ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών οι οποίοι συναποτελούν ένα πολιτικό δυναμικό που έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ». Στην ίδια επιστολή ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι στην εκλογή προέδρου δεν κρίνονται μόνον οι ικανότητες των προσώπων αλλά η φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής. Όπως σημειώνει «η εκλογή νέου προέδρου είναι κρίσιμη και για το μέλλον αλλά και για τον προσανατολισμό της Προοδευτικής Παράταξης. Οφείλουμε στην κοινωνία να εκφράσουμε ένα σύγχρονο, άμεσο και ουσιαστικό πολιτικό πλαίσιο που να αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και όχι να αρκεστούμε στη στήριξη συντηρητικών δυνάμεων, σε όποια μεριά του πολιτικού φάσματος και αν βρίσκονται». Παρότι η αναφορά αυτή φαίνεται να αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι σαφές ότι ο Π.Γερουλάνος οριοθετείαι περισσότερο απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Ιδίως αν θυμηθεί κανείς την πολιτική του θέση υπέρ της επιστροφής στις αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Σαφές χρονικό και όχι μόνον προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο έναντι των συνυποψηφίων τους Eurokinissi

Όσον αφορά τον Βασίλη Κεγκέρογλου, αν και η επιστολή που απέστειλε ήταν λιτή και μόνο το γεγονός ότι έως τώρα θεωρούνταν στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ δείχνει ότι κατά κύριο λόγο απευθύνεται στους ψηφοφόρους που θα την στήριζαν. Πάντως η ίδια η Φώφη Γεννηματά μέσω συνεργατών της έχει ξεκαθαρίσει ότι ουδείς εκ των υποψηφίων δεν την εκπροσωπεί, την υποκαθιστά ή εκφράζει τις απόψεις της.

Στην κατηγορία των συνεργατών της Φώφης Γεννηματα περιλαμβάνεται κα ο Παύλος Χρηστίδης.. Στην δική του επιστολή για την υποψηφιότητά του μνημονεύει μάλιστα ότι στον ρόλο του εκπροσώπου τύπου τον ανέδειξε η Φώφη Γεννηματά. Επισήμανε επίσης ότι επικοινώνησε μαζί της πρίν παραιτηθεί από την θέση για να ειναι υποψήφιος.

Το ερώτημα που πλανάται και για τους δύο νέους υποψηφίους, είναι το ότι ξεκινούν με μειονέκτημα αφού μπαίνουν στην προεκλογική κούρσα με χρονική καθυστέρηση. Έχοντας να αντιμετωπίσουν υποψήφιους όπως ο Νίκος Ανδρουλακης που θεωρείται ότι διαθέτει εδώ και χρόνια ισχυρό πολιτικό μηχανισμό εν λειτουργία. Επίσης τον Ανδρέα Λοβέρδο που έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα και είναι ιδιαίτερα δραστήριος πραγματοποιώντας το τελευταίο διάστημα συνεχείς εκδηλώσεις και επαφές προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του.

Σε πολιτικό επίπεδο οι 5 υποψηφιότητες αλλάζουν προφανώς τις ισορροπίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν τις αλλάζουν καθοριστικά. Όπως επισημαίνεται από πηγές που γνωρίζουν τον χώρο είναι σαφές ότι θα υπάρξει πλέον πολυδιάσπαση της ψήφου το οποίο είναι άγνωστο ποιους θα ευνοήσει. Ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν και οι δύο «γύροι» της εκλογικής διαδικασίας. Πράγμα που δεν ήταν σίγουρο με την προηγούμενη συνθήκη των 3 υποψηφίων εφόσον ένας από αυτούς συγκέντρωνε ποσοστά μεγαλύτερα του 40-45%. Παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες συμφωνιών και συμπράξεων για τον δεύτερο γύρο ανάμεσα στους υποψηφίους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα