Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Ο Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα διαφάνειας για τον α’ γύρο

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Ο Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα διαφάνειας για τον α’ γύρο
Γιώργος Παπανδρέου. Eurokinissi

Στα άκρα τραβάει το σκοινί ο Γιώργος Παπανδρέου. Με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών, προχωρά σε καταγγελία για "ύποπτα" ψηφοδέλτια, στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Αποφασισμένος να δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης φαίνεται ο  Γιώργος Παπανδρέου , λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει “ευρήματα που παραπέμπουν σε νοθεία στις εσωκομματικές εκλογές του πρώτου γύρου”.

“Διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέτει θέμα να μη μετέχει στη διαδικασία του Β’ γύρου, ούτε αμφισβητεί το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας ανάμεσα στους έξι αντιπάλους όπου έλαβε και τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 27,79%.

“Δεν αμφισβητείται το αποτέλεσμα”

Παρά την σφοδρότητα των εκφράσεων στην επιστολή που στάλθηκε στην ΕΔΕΚΑΠ, η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, δεν φαίνεται να αμφισβητεί το αποτέλεσμα του α’ γύρου της εκλογικής διαδικασίας. Δηλαδή πολιτικά δεν θέτει θέμα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το ότι δεν συναρτά την διεξαγωγή του β’ γύρου των εκλογών από την έρευνα στην οποία ζητά από την ΕΔΕΚΑΠ να προχωρήσει. Σύμφωνα με συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου το ζήτημα είναι να διασφαλιστεί από την ΕΔΕΚΑΠ ότι φαινόμενα όπως αυτά που καταγγέλονται δεν θα υπάρξουν την επόμενη Κυριακή. Παράλληλα η πλευρά Παπανδρέου θεωρεί ότι τα προβλήματα που εντόπισε δείχνουν εμπλοκή εξωθεσμικών παραγόντων. Δίχως όμως να διευκρινίζει κάτι περαιτέρω.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, “Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής”, με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως τονίζει. Επίσης σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο».

Επίσης επισημαίνεται ότι «ο κ. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου:

“Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής”.

Πλευρά Ανδρουλάκη: “Ο Παπανδρέου παίζει τα τελευταία του χαρτιά”

«Ο Παπανδρέου παίζει τα τελευταία του χαρτιά» σχολιάζουν ερμηνεύοντας την επιστολή που αποστάλθηκε στην ΕΔΕΚΑΠ στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη. Εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στην τακτική της πόλωσης που έχει επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα τονίζουν με σαφήνεια ότι τα αποτελέσματα που αμφισβητεί σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εγκρίνει η ΕΔΕΚΑΠ η οποία αποτελείται στην πλειοψηφία της από στελέχη προσκείμενα στον ίδιο.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα