Έκτακτη σύσκεψη Σαμαρά-Στουρνάρα για την Κύπρο

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών για τις εξελίξεις στην Κύπρο. "Ασφαλείς οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα" επανέλαβε ο Γ. Στουρνάρας

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με θέμα τις δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τις αποφάσεις του Eurogroup και τον αντίκτυπο που θα έχουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας, επανέλαβε ότι οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, είναι απολύτως διασφαλισμένες.

"Ανέλυσα στον πρόεδρο όσα έγιναν στο Eurogroup και περιμένουμε τις εξελίξεις από την Κύπρο", είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι διεργασίες συνεχίζονται σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Όπως είχε σημειώσει το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας "από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".

ΟΤΟΕ: Δεν κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας

"Εγκληματική" χαρακτηρίζει η ΟΤΟΕ, με ανακοίνωσή της, την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει από τη Κυπριακή Κυβέρνηση να εγκρίνει το κούρεμα των καταθέσεων σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο από 6,7% έως 9,9%.

Η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της "καταδικάζει αυτή την εγκληματική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία αφαιρεί παράνομα και αυθαίρετα λαϊκές αποταμιεύσεις και δημιουργεί όρους αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος γιατί κλονίζει στη συνείδηση των καταθετών και των συναλλασσόμενων το υπ' αριθμόν ένα προϊόν της Πίστης που πωλούν οι Τράπεζες και μάλιστα με την εγγύηση των κρατών και την οικονομική στήριξη των κοινωνιών".

Η ΟΤΟΕ εκφράζει "με απόλυτη βεβαιότητα την πεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει δεδομένου, ότι, έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίησή του, γεγονός που καθιστά εξασφαλισμένη τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών" και τονίζει ότι "οι καταθέσεις σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένες στο σύνολό τους και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στους πελάτες των Τραπεζών".

Θεωρεί επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις Κυπριακές Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, στηρίζοντας, έτσι, τους καταθέτες και τους συναλλασσόμενους αυτών των Τραπεζών και κατ' επέκταση τη σταθερότητα του συστήματος στο σύνολό του και ζητάει την Προστασία της Εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων των Κυπριακών Τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και επισημαίνει, ότι, στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η δέσμευση της Κυβέρνησης και των ελληνικών Τραπεζών, δεδομένου, ότι, το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα του κλάδου και αποτελεί βασικό όρο για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος.

SHARE:

24Media Network