Η μαζική ‘φυγή’ από την Ειδομένη τρόμαξε την κυβέρνηση

Η μαζική ‘φυγή’ από την Ειδομένη τρόμαξε την κυβέρνηση
MotionTeam

Με κοντέινερ στα οποία θα στεγαστούν υπηρεσίες του κράτους και συνεχή ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αποτρέψει ανάλογη κίνηση με τη χθεσινή. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι ειπώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ και για περισσότερο από δυο ώρες ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή του Γιάννη Μουζάλα, του Θεόδωρου Δρίτσα, του Δημήτρη Βίτσα, του Νίκου Τόσκα, του Γιώργου Κυρίτση και στενών συνεργατών του.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ξεχωριστά το θέμα της Ειδομένης, καθώς στην κυβέρνηση προκλήθηκε έντονος προβληματισμός από το φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες, οδηγώντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτούς να ρισκάρουν τη ζωή τους, περνώντας φουσκωμένους χείμαρρους προκειμένου να μπουν στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που πάρθηκε είναι τις επόμενες ημέρες το κράτος να κάνει πιο «έντονη» την παρουσία του στην περιοχή. Χωρίς να αυξηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και κρατώντας τις ισορροπίες, προκειμένου στην ΠΓΔΜ να μη θεωρήσουν πως υπάρχει κάποια οργανωμένη δομή απέναντί τους, θα μεταφερθούν κοντέινερ στα οποία θα στεγαστούν υπηρεσίες των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Υγείας κτλπ. Στόχος είναι να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκαλούνται, αλλά και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των προσφύγων.

Όπως προέκυψε από την σύσκεψη ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τελείως αδιέξοδη και πως τα «διάφορα φυλλάδια» που κυκλοφορούν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς για τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και για τη τωρινή κατάσταση των κέντρων φιλοξενίας. Οι άδειες θέσεις (υπολογίζονται στις 2.000 σε διάφορα σημεία), οι ανάγκες για δημιουργία νέων camp, οι καινούργιες θέσεις που ετοιμάζονται, η οικονομική κατάσταση (πακέτα από Αβραμόπουλο – Στυλιανίδη), τα αιτήματα και οι ανάγκες των περιφερειών και των δήμων, οι δράσεις του στρατού, οι εθελοντικές ομάδες, ήταν μερικά από τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης.

Όπως είναι φυσικό την σύσκεψη απασχόλησε και η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τουσκ άλλαξαν τα δεδομένα και τις ισορροπίες και η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για ένα σκληρό «παζάρι» τόσο με την Αυστρία και τις χώρες του Βίσενγκραντ όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τη σημερινή επικαιρότητα αναμένεται να απασχολήσουν και οι περίπου 80 δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ και εκπρόσωποι ΜΚΟ που βρίσκονται στην πλευρά των Σκοπίων, ανάμεσά τους και 12 Έλληνες. Ακολουθούσαν τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να διαβούν τα σύνορα και συνελήφθησαν, ωστόσο αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στην ημέρα.

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής τόπος διαμονής των περίπου 700 προσφύγων και μεταναστών που κατάφεραν να περάσουν από την άλλη πλευρά με κυβερνητικό αξιωματούχο να πιθανολογεί πως βρίσκονται μαζί με άλλους 2.000 πρόσφυγες σε ειδικό κέντρο. Στην ερώτηση του NEWS 247 «τι θα κάνει η κυβέρνηση αν υπάρξει από την ΠΓΔΜ κίνηση για την επιστροφής τους» η ίδια πηγή τόνιζε: «Δεν έχει γίνει κίνηση επανεισδοχής. Αν γίνει θα το εξετάσουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα