Εκτάκτως στη Λιβύη ο Δένδιας

Εκτάκτως στη Λιβύη ο Δένδιας
Νίκος Δένδιας AP

Στη Λιβύη μετέβη εκτάκτως την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ακριβής προορισμός του ήταν η Βεγγάζη.

Ταξίδι στη Λιβύη έκανε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας.

Ο τελικός προορισμός του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών ήταν η Βεγγάζη, πόλη που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Καλίφα Χάφταρ.

Ο όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ενώ είχε επικοινωνία επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα προφανώς για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης με την Τουρκία.

Εν συνεχεία ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για το Κάιρο της Αιγύπτου.

Το μνημόνιο η ελληνική πλευρά το έχει χαρακτηρίσει άκυρο και παράνομο και έχει ενημερώσει γι’ αυτό ακόμα και τον ΟΗΕ που έχει αναγνωρίσει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Παράνομο έχει χαρακτηρίσει το μνημόνιο και η πλευρά Χάφταρ η οποία ελέγχει το 80% της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη φαίνεται ότι εξοπλίζονται από το εξωτερικό για την τελική αναμέτρηση κατά παράβαση των δύο αποφάσεων του ΟΗΕ (2011 και 2018) που έχει επιβάλλει εμπάργκο αγοράς όπλων.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η πλευρά της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας ενισχύεται από την Τουρκία στο πλαίσιο και του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός του Χάφταρ από την άλλη φέρεται να ενισχύθηκε με ρωσικά άρματα που απέστειλε η Αίγυπτος του στρατηγού αλ Σίσι, που είναι στενός πολιτικός φίλος του Χάφταρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα