Έλενα-Όλγα Χρηστίδη: Συγκάλυψη Τέλος – Να νικήσει το δίκιο

Διαβάζεται σε 5'
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, μέλος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, γράφει στο NEWS 24/7 για τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών του εγκληματικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Σήμερα η εκδήλωση “Συγκάλυψη Τέλος – Να νικήσει το δίκιο”

Σήμερα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Η πρόταση προέκυψε με αφορμή την αποκάλυψη της μονταζιέρας στα Τέμπη, μία συρραφή ηχητικού υλικού που απέδειξε τον σκανδαλώδη και κυνικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγωδία με τα 57 θύματα ώστε να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες, πριν καν αυτά ανασυρθούν από τα συντρίμμια και ταυτοποιηθούν. Ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα, από τα πολλά που ακολούθησαν, στη διαδικασία της συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών του εγκληματικού δυστυχήματος. Τώρα, έναν χρόνο μετά, έχουν μαζευτεί πολλά ακόμα: η εξεταστική επιτροπή-παρωδία, η ντροπιαστική στάση του τότε αρμόδιου Υπουργού, η προκλητική στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού που επιμένει στο αφήγημα του αποκλειστικού ανθρώπινου λάθους και υποτιμά κάθε διαδικασία ουσιαστικής διερεύνησης.

Το Σάββατο ήρθε η αποκάλυψη ότι το ηχητικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ήταν μονταρισμένο. Την Παρασκευή η Νέα Αριστερά είχε ήδη ανακοινώσει τη σημερινή εκδήλωσή της με τίτλο «Συγκάλυψη Τέλος-Να νικήσει το δίκιο». Η δημοσίευση της μονταζιέρας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην υπόθεση των Τεμπών, μια υπόθεση που αγγίζει όλους τους πολίτες και συσπείρωσε πέρυσι τη νεολαία και τα κινήματα σε μεγαλειώδεις διαδηλώσεις.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκαν κι άλλα γεγονότα που ενέτειναν όλο και περισσότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς. Η σκιά του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης, αυτού των υποκλοπών, εξακολουθεί να πλήττει τη Δημοκρατία. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διερεύνηση και, κυρίως, καμία σοβαρή ανάληψη πολιτικής ευθύνης για αυτό το σύμπλεγμα παρακολουθήσεων που συνδέονται άμεσα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μια σειρά άλλων υποθέσεων που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη επίσης τραυματίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών μαζί της, όπως οι υποθέσεις ακραίας αστυνομικής βίας: η περίπτωση του Δημήτρη Ινδαρέ που μαζί με τους δύο γιους του δέχτηκαν βία από αστυνομικούς πριν λίγα χρόνια στην ταράτσα του σπιτιού τους στο Κουκάκι, περιστατικό για το οποίο κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε ενώ μέλη της τότε κυβέρνησης, μιλώντας δημόσια, προσπαθούσαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Η περίπτωση επίσης των τριών δολοφονιών από αστυνομικούς νεαρών Ρομά αγοριών, όπως του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη -και η προκλητική κίνηση του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη τότε να επισκεφθεί τους αστυνομικούς που κρατούνταν στη ΓΑΔΑ πριν καν τους απαγγελθούν κατηγορίες. Αλλά και περιπτώσεις που η ίδια η διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης φαίνεται να έχει τόσα κενά και στρεβλές πρακτικές που καταλήγει να γίνεται «τιμωρητική» αντί προστατευτική για τα θύματα, όπως στην περίπτωση της 19χρονης που έπεσε θύμα τράφικινγκ στην υπόθεση της Ηλιούπολης. Ο κατάλογος μπορεί να συνεχίσει, να μιλήσουμε για τις επαναπροωθήσεις και το ναυάγιο της Πύλου, την απώλεια 600 ζωών και τη θεσμική ακινησία ως προς τη διερεύνηση των ευθυνών των λιμενικών, για τη θεσμική αντιμετώπιση της 12χρονης από τον Κολωνό, και πολλά ακόμα.

Παρά τις επιμέρους σημαντικές διαφοροποιήσεις, ένα κοινό νήμα ενώνει όλες τις παραπάνω υποθέσεις: Με αποκορύφωμα το έγκλημα στα Τέμπη, όλες ενίσχυσαν, καθεμία με τον τρόπο της, την αίσθηση ότι οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστεύονται τους θεσμούς για λόγους που σχετίζονται είτε με την άμεση συγκάλυψη των ευθυνών των εμπλεκομένων, συχνά για την προστασία της ίδιας της κυβέρνησης, είτε με τις προβληματικές, έως και τιμωρητικές, διαδικασίες που επιφυλάσσονται για όποιον/α τολμά να μιλήσει και να καταγγείλει, και που τελικά επιτρέπουν η δικαιοσύνη να αποδοθεί μόνο υπό προϋποθέσεις και μετ’ εμποδίων.

Η στάση μας ως Νέα Αριστερά είναι σαφής: λέμε όχι στον ποινικό λαϊκισμό και τα λαϊκά δικαστήρια. Για αυτόν τον λόγο η εκδήλωση δεν έχει στόχο τη νομική ανάλυση κάθε επιμέρους υπόθεσης ή τις εκτιμήσεις περί μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων -αλλά την επικέντρωση στον ρόλο που έχει παίξει η κυβέρνηση στην ολίσθηση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου τα τελευταία χρόνια και την ανάδειξη του αντίκτυπου που οι υποθέσεις αυτές έχουν στη σχέση των πολιτών με τους θεσμούς -και βέβαια στο να δοθούν απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα ώστε να αποκατασταθεί αυτή η σχέση.

Στη σημερινή μας εκδήλωση συναντιούνται οι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες των υποθέσεων αυτών: τα θύματα, οι συγγενείς, οι νομικοί που τις ανέδειξαν, όσα άτομα εξακολουθούν να διεκδικούν τα αυτονόητα: ορθή διερεύνηση και απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ποινών, ανάληψη πολιτικών ευθυνών για όσα έγιναν και πρωτοβουλιών για να μην επαναληφθούν στο μέλλον, και τελικά, δικαιοσύνη.

Για τη δικαίωση των θυμάτων στα Τέμπη, για το Κράτος Δικαίου, για κάθε θύμα ακραίας βίας και αυθαιρεσίας που βιώνει θεσμική υποτίμηση και εγκατάλειψη.

Μαζί τους θα συζητήσει ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, και την κουβέντα θα συντονίσει η υπογράφουσα.

Ανάμεσα στον λαϊκισμό και την απραξία, ανάμεσα στη μικροπολιτική εκμετάλλευση από τη μία και τη συμβιβαστική απάθεια μπροστά στην επικίνδυνη πολιτική συγκυρία από την άλλη, εμείς επιλέγουμε να επιμένουμε στην ουσία: στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την κατάσταση ανασφάλειας και ματαίωσης στην οποία ζούμε, στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας κόντρα σε κάθε είδους κυβερνητικούς τακτικισμούς αλλά και ακροδεξιές ρητορικές, στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών. Το δίκιο θα νικήσει.

*Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη είναι μέλος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα