Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Ξεκινά άμεσα η συζήτηση

Διαβάζεται σε 8'
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής EUROKINISSI

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η ομιλία Ανδρουλάκη και η απάντηση Βορίδη. Ξεκινά, το απόγευμα της Τρίτης, η συζήτηση.

Κατατέθηκε, λίγο πριν τις 17:00 της Τρίτης, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος της Κυριακής” περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που υπέγραψαν επίσης την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Οπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. «Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφουν 83 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται λόγος για «εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων». 

Υιοθετώντας το ρεπορτάζ του “Βήματος”, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως τα νέα δεδομένα «αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου».

Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. από τα οποία «μόλις μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ και, κατόπιν «κοπτοραπτικής», τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το – προαποφασισμένο και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη – επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης». 

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου: «Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη Χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ψήφισμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξε ακόμα τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παράνομης χρήσης και εξαγωγής τεχνολογίας παρακολούθησης, και καταδίκασε τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο με την κυβέρνηση να αγωνιά για τις αποφάσεις και να σπεύδει να αλλάξει τη σύνθεσή τους, όπως έγινε με την ΑΔΑΕ.».

pasok

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης θα έρθει εδώ να απολογηθεί για το κράτος δικαίου

Παίρνοντας τον λόγο, στο βήμα της Ολομέλειας, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το έκανε «γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει κάνει συνήθεια της την συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στην χώρα μας». Τονίζοντας πως «η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια» και πως επιλογή της κυβέρνησης είναι «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα του “Βήματος” λέγοντας πως «ένα δημοσίευμα ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και το μικροκομματικό συμφέρον».

Έθεσε μάλιστα τα ερωτήματα που ανακύπτουν: «Πριν οι συνομιλίες παραδοθούν στην αστυνομία κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης;» και «ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την αστυνομία και την δικαιοσύνη» «ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες;»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν την χώρα μας και την απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισημαίνοντας πως «ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «ο κ.Μητσοτάκης θα έρθει εδώ για να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την τραγωδία των Τεμπών» ενώ πρόσθεσε πως οι βουλευτές της Ν.Δ θα κληθούν να απαντήσουν για το αν «επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στην «προπαγάνδα της Ν.Δ», όπως είπε, που τον θέλει εμπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα λέγοντας πως «κρίνουν εξ ιδίως τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία» και ότι «οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές». Τόνσιε πως «απέναντι σε αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε αυτή την θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει ένα τέλος σε ότι προσβάλλει το κράτος δικαίου».

Βορίδης για πρόταση δυσπιστίας: “Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων”

Την άμεση πρόοδο της διαδικασίας συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ως τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσυπέγραψαν «ένα σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Ο Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης EUROKINISSI

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως όλα όσα θίχτηκαν στην πρόταση δυσπιστίας έχουν συζητηθεί. «Τα συζητήσαμε όταν αποφασίσαμε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα υπόλοιπα ζητήματα που αναφέρονται είναι υπαρκτά, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει το σύνολο της Ολομέλειας και ιδίως την κυβέρνηση».

«Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο και σας οδηγεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας Γιατί δεν το κάνατε το προηγούμενο διάστημα και το δηλώσατε την περασμένη Κυριακή; Το δημοσίευμα του βήματος. Τι λέει; Αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχουν δοθεί εξηγήσεις και κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει» υποστήριξε, προσθέτοντας: «όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε στην σύνδεση του δημοσιεύματος με την πρόταση που καταθέτετε σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», ωστόσο υπενθύμισε τις αναφορές του κ. Κασσελάκη ότι η συζήτηση θα είναι «σόου και κοκορομαχία».

«Δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό. Έχω δηλώσεις του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λένε: “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που μάλιστα λέει ο Πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα» ανέφερε.

«Βεβαίως και δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή μέσα στο επόμενο τριήμερο.

Και βεβαίως θα δώσει και καθοριστική απάντηση ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές. Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας» κατέληξε στην ομιλία του.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Τριήμερη συζήτηση

Πλέον, η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Θα λήξει με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση καλείται να συσπειρώσει τους 158 βουλευτές της. Αφού οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό πλήγμα.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή υπήρξε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο γίνεται λόγος για μονταρισμένο ηχητικό υλικό από τις συνομιλίες των υπεύθυνων κίνησης του σιδηρόδρομου το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπου έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το πραγματικό υπόβαθρό της, όμως, είναι η εντονότατη αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από τους πολίτες. Στοιχείο που δίνει στην πρόταση μομφής τον χαρακτήρα της λαϊκής απαίτησης.

Αυτά ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή θέλησε να επιβάλλει μέσω του πορίσματος (το οποίο ψήφισε μόνη της), την ερμηνεία πως το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Όπως και το ότι δεν υφίσταται θέμα πολιτικών ευθυνών σε σειρά υπουργούς που εμπλέκονται, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα