Ελλάδα και Κύπρος υπέρ του διαλόγου με Ρωσία

Ελλάδα και Κύπρος υπέρ του διαλόγου με Ρωσία

Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπογράφονται στη Μόσχα τέσσερις συμφωνίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων ο αγωγός φυσικού αερίου, έτος πολιτισμου Ελλάδας-Ρωσίας το 2019

Στην επιστροφή  των ελληνορωσικών σχέσεων στην κανονικότητα,μετά την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών με τις απελάσεις διπλωματών, στοχεύει η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μια εποχή που οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση τείνουν να λάβουν ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει τη Μόσχα πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ίσως οι μοναδικές χώρες της Ευρώπης που τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, στο πλαίσιο όμως του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Οι σχέσεις άλλωστε της Μόσχας με τη Λευκωσία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται υπό δοκιμασία, καθώς η ρωσική πλευρά είναι δυσαρεστημένη από το ενδεχόμενο περαιτέρω νατοικής στρατιωτικοποίησης στο νησί, απειλωντας σε μια τέτοια περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία με αποσταθεροποίηση!

Το Κυπριακό εξάλλου θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στη Μόσχα, όπου θα κυριαρχήσουν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο,τα Βαλκάνια, η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης και ο ρόλος της Ελλάδας στο δύσκολο και βαρύ περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Τσίπρας και Πούτιν θα συζητήσουν βεβαίως για τον αγωγό φυσικού αερίου Turk-Stream, ενώ μεταξύ των δυο χωρών θα υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες. Παράλληλα το2019θα ανακηρυχτεί έτος πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Ο Αλ. Τσίπρας συναντάται στις 11.30 με τον ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, ενώ η συνάντησή τουκαι το γεύμα εργασίας με τον Β. Πούτιν ξεκινά στη μια το μεσημέρι και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ανδρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα