Ελληνίδα υποψήφια στις γερμανικές εκλογές: Θα έχω πάντα στο μυαλό μου τους Έλληνες

Ελληνίδα υποψήφια στις γερμανικές εκλογές: Θα έχω πάντα στο μυαλό μου τους Έλληνες
Dirk Bleicker

Συνέντευξη στο NEWS 24/7 της Ελληνίδας υποψήφιας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), Στέλλας Κυργιανέ Εφραιμίδου, για τη χώρα μας και την επομένη των γερμανικών εκλογών της Κυριακής

Το κλίμα που επικρατεί μόλις λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές αλλά και τη στάση των Γερμανών απέναντι στους Έλληνες περιγράφει στο NEWS 24/7 η υποψήφια με τους Σοσιαλδημοκράτες στην περιφέρεια του Ζιγκμαρίνγκεν, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου. Η ίδια είναι παιδί οικονομικών μεταναστών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Ζίχνη Σερρών και βρέθηκε στη Γερμανία το 1965, όντας μόλις 20 ημερών.

Όπως περιγράφει στη συνέντευξή της, η ζωή των οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία του ’60 δεν ήταν τόσο εύκολη όσο σήμερα. Θυμάται χαρακτηριστικά πως όταν ήταν μαθήτρια, αναγκαζόταν να περπατάει περίπου 3,5 χιλιόμετρα για να πάει σχολείο. Κι αυτό γιατί ο οδηγός του λεωφορείου δεν σταματούσε να πάρει τα «ξένα» παιδιά. «Σήμερα, το κλίμα για τους Έλληνες έχει αλλάξει. Οι Γερμανοί έχουν σχηματίσει άλλη εικόνα για τους συμπατριώτες μου. Αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός παλεύει να βγει από την κρίση. Αρκετοί είναι αυτοί που ξέρουν για τους πολύ χαμηλούς μισθούς που δίνονται στην Ελλάδα», αναφέρει η κυρία Κυργιανέ Εφραιμίδου.

 

Από τη Γερμανία στην Ελλάδα και πάλι πίσω…

Όπως αποκαλύπτει η υποψήφια βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, μπορεί, ουσιαστικά, να μεγάλωσε στη Γερμανία, όμως, το όνειρό της ήταν πάντα να επιστρέψει στην πατρίδα. Να ζήσει, να εργαστεί και να φτιάξει τη δική της οικογένεια στη γενέτειρά της. Έτσι, λοιπόν, το 1983 ανακοίνωσε στην οικογένειά της την επιθυμία της να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι γονείς της, που διατηρούσαν εστιατόριο στη Γερμανία, αποφάσισαν να πουλήσουν την επιχείρησή τους και να ακολουθήσουν την κόρη τους στην πατρίδα. «Για να έφευγαν, όμως, γρήγορα, μαζί μου, έπρεπε να έβρισκαν πρώτα αγοραστή για το εστιατόριο», περιγράφει η κυρία Κυργιανέ Εφραιμίδου. Έτσι, ενδιαφέρον για το εστιατόριο εκδήλωσε ο νεαρός τότε Αλέξανδρος Εφραιμίδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, πλέον, της Καβάλας) και ο θείος του. Η τότε γνωριμία του νεαρού Αλέξανδρου με την επίσης, νεαρή, Στέλλα, ήταν καταλυτική. Εκείνη έμεινε στην Ελλάδα για δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο εργάστηκε σε Ινστιτούτο Γερμανικών στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο ως δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα «Θερμαϊκός». Όμως, στα τέλη του 1985 αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στη Γερμανία. «Λόγω αγάπης γύρισα. Ο, σύζυγός μου, για πάνω από 30 χρόνια σήμερα, ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα αλλά δεν ήταν εύκολο. Έτσι, μείναμε και οι δύο στη Γερμανία μόνιμα, φτιάξαμε τη ζωή μας και την οικογένειά μας».

 

Η ενασχόληση με την πολιτική

Η Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου μπήκε στην πολιτική και εντάχθηκε στο SPD, μετά από μια συνάντηση που είχε με τον πρώην καγκελάριο και βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης, Βίλι Μπραντ, στην ταβέρνα του πατέρα της. «Οι κουβέντες που είχαμε ανταλλάξει τότε, μου έδωσαν θάρρος. Η ζωή σαν μετανάστρια δεν ήταν καθόλου εύκολη», αναφέρει η ίδια. Και διηγείται μια ιστορία, που την έκανε να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα κοινά: «Το 1990 ήταν η εποχή που ο γιος μου έπρεπε να πάει σε παιδικό σταθμό. Όμως, δεν τον έκαναν δεκτό. Έτσι, λοιπόν, είχα καταφέρει να μαζέψω και άλλες μητέρες, των οποίων τα παιδιά δεν γίνονταν δεκτά και κάναμε συλλαλητήριο».

Η ίδια για 18 χρόνια ήταν στο δημοτικό συμβούλιο του Βάινχαϊμ και στο ΔΣ του κόμματος της Βάδης Βυρτεμβέργης. Το 2012, όπως αναφέρει, τη ρώτησαν αν θα ήθελε να είναι υποψήφια για τις βουλευτικές εκλογές. Κατέβηκε στο Ζιγκμαρίνγκεν, χωρίς, όμως, να καταφέρει να εκλεγεί, για λίγες μόλις ψήφους. «Θέλω να καταφέρω να μπω στη Βουλή», μας λέει, «θέλω να παλέψω για τους μετανάστες και για τους συμπατριώτες. Θα έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τους Έλληνες», τονίζει η ίδια. Και αναφέρεται στον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών, Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «σταθερό πολιτικό και πολύ απλό άνθρωπο». Μάλιστα, αναφέρεται και σε μία συνομιλία που είχε μαζί του για τους Έλληνες. «Είχαμε ένα συμβούλιο, στο οποίο ήταν παρών ο Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτό είχα πει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να ακούν τι λέει ο Σόιμπλε. Πρέπει να σκέφτονται τον ελληνικό λαό και τότε ήρθε ο Μάρτιν Σουλτς και μιλήσαμε για το πρόγραμμα. Του είχα πει ότι δεν μπορεί να τιμωρεί τον ελληνικό λαό επειδή κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Του είχα αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί μία σωστή φόρμουλα για την Ελλάδα», συνεχίζει η ίδια.

Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα

Ποιες είναι, όμως, οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η Γερμανία για την Ελλάδα στην περίπτωση που σχημάτιζε κυβέρνηση το SPD; «Θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους. Πρέπει να μειωθεί η ανεργία στους νέους και να αποτραπεί η φυγή τους στο εξωτερικό, διότι οι νέοι άνθρωποι θα χρειαστούν για να χτιστεί μία νέα πιο δυνατή Ελλάδα», μας λέει η ίδια και προσθέτει: «Στόχος μας, αν βγούμε, είναι η Γερμανία να συμβάλλει ώστε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τώρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμάνουελ Μακρόν. Ειλικρινά, πιστεύω ότι Μακρόν και Σουλτς θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», σχολιάζει.

Όμως, σε περίπτωση που παραμείνει στην εξουσία, το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, δεν θα αλλάξει η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. «Ο Σόιμπλε θα έχει την ίδια σκληρή στάση απέναντι στον ελληνικό λαό και η Μέρκελ, χωρίς να έχει δίπλα της, πιο ανθρώπινα πρόσωπα, θα ακολουθήσει τη γραμμή της πιο στυγνής πολιτικής υπέρ της λιτότητας», τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Κυργιανέ Εφραιμίδου.

Πάντως, αν οι κάλπες της Κυριακής δεν δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, είναι πιθανό να τεθεί θέμα ενός μεγάλου συνασπισμού. Στο ενδεχόμενο αυτό, η υποψήφια βουλευτής απαντά: «Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι αποκλείουν κάποια συνεργασία με το κόμμα της καγκελαρίου. Όμως, ο Μάρτιν Σουλτς έχει αναφέρει ότι τέτοιου είδους απόφαση θα τη λάβουν τα μέλη του κόμματος με ψηφοφορία. Οπότε, δεν το θεωρώ, στο τέλος, απίθανο», λέει. Όμως, σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να κάνει κυβέρνηση, είναι πιθανό να το καταφέρει το SPD, συνεργαζόμενο με τους Πράσινους ή κάποιο άλλο κόμμα. «Και εδώ οι επιλογές μας δεν είναι μεγάλες», σχολιάζει επ’ αυτού η κυρία Κυργιανέ Εφραιμίδου. «Οι Πράσινοι έχουν πέσει αρκετά και έχει ανέβει αρκετά το κόμμα της Γερμανικής Αριστεράς, Die Linke.  Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα μετά τις εκλογές. Ελπίζω να βγω λανθασμένη και να έχουμε γρήγορα κυβέρνηση στη Γερμανία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα