Ελληνική Αγωγή: Κρύφθηκαν πίσω από την τυπική ανακοίνωση του ΙΕΠ Γεωργιάδης και Κεραμέως

Ελληνική Αγωγή: Κρύφθηκαν πίσω από την τυπική ανακοίνωση του ΙΕΠ Γεωργιάδης και Κεραμέως
Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Το...Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απάντησε για το μέγα πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αγωγής του Αδωνι Γεωργιάδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και με εμφανή αμηχανία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για το γεγονός της έγκρισης προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής (συμφερόντων Αδωνι Γεωργιάδη) από το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν απάντησαν βέβαια οι άμεσα εμπλεκόμενοι (Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης) αλλά αμφότεροι κρύφθηκαν πίσω από ανακοίνωση του…Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Αυτή έχει ως εξής:

Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο υποβλήθηκε στο ΙΕΠ στο πλαίσιο προαιρετικών δράσεων εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος, απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στην επαφή των παιδιών, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας, με ιστορίες των ηρώων της μυθολογίας, με τη γνωριμία τους με τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα και με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, με τα έθιμα και τις γιορτές που διοργάνωναν οι αρχαίοι, καθώς και με τη σημασία που είχε για τους αρχαίους Έλληνες η φροντίδα της άσκησης του σώματος και οι αθλητικοί αγώνες, όπως «Ναυμαχία της Σαλαμίνος», «Ο Δίσκος της Φαιστού: Ένα κρυμμένο μυστικό», «Οδυσσεύς, ο πολυμήχανος ήρωας», «Θησεύς, ο βασιλεύς των Αθηνών», «Η Αργοναυτική εκστρατεία», «Μυθοταξιδεύουμε μετά μουσικής», «Παίζωμεν παιδιάν;», «Ανθεστήρια» και «Ειρεσιώνη», «Αγών-Αθλητισμός», «Το σώμα».

Όπως ρητά προβλέπεται στην σχετική έγκριση, η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης”.

Τα μεγάλα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν αναπάντητα.

Πρώτα απ’ όλα από που προκύπτει ότι από τη χρήση του υλικού δεν προκύπτει έμμεση διαφήμιση των εκπαδευτικών προϊόντων του κ. Γεωργιάδη; Προκύπτει σαφώς και εκ των πραγμάτων. Αυτό είναι αυτααπόδεικτο. Αν κάποιος γονιός που πιθανώς ενδιαφέρεται να συνεχίσει το παιδί του να φοιτά πάνω στα προγράμματα που προσφέρει η Ελληνική Αγωγή, θα το εγγράφει σ’ αυτή.

Αλλά πέρα από αυτό, που φυσικά δεν είναι ασήμαντο, το ΙΕΠ δεν απαντά στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα που τίθεται (δεν είναι και δουλειά του βέβαια, αυτό αποτελεί ευθύνη του κ. Γεωργιάδη). Είναι ηθικό, πολιτικά αποδεκτό Υπουργός να στέλνει τα εκπαιδευτικά προϊόντα της (κερδοσκοπικής) εταιρίας του στο Υπουργείο Παιδείας και αυτά τελικά να εγκρίνονται προς χρήση ενώ ο κ. Γεωργιάδης παραμένει υπουργός;

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αλλά πολύ περισσότερο η Υπουργός Παιδείας οφείλουν να διευκρινίσουν γιατί η υπογράφουσα την πρώτη έγκριση, Αναστασία Γκίκα αναφέρει ρητά ότι υπογράφει κατόπιν “εντολής υφυπουργού”. Γιατί θεώρησε σκόπιμο να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη φράση πριν την υπογραφή της και ποια υφυπουργό εννοεί; Την Σοφία Ζαχαράκη, που όμως είχε αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2021 ή την νυν Ζέττα Μακρή;

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν και μάλιστα σύντομα… Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν με ποια κριτήρια εταιρία συμφερόντων νυν Υπουργού βρίσκει διέξοδο για τα εκπαιδευτικά προϊόντα της στο δημόσιο σχολείο.

Σε ο,τι αφορά, τέλος, την αισθητική των συγκεκριμένων προϊόντων, θα επανέλθουμε…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα