Ελληνοτουρκική κρίση: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Ελληνοτουρκική κρίση: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Τηλεφωνικά θα επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα όσα συμβαίνουν στην Ν.Α Μεσόγειο

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κομμάτων θα έχει σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ιδίως για την κατάσταση που επικρατεί στο Ν.Α Αιγαίο όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επιχειρεί να διεξάγει σεισμολογικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίνεται έτσι στο αίτημα που εκφράστηκε από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώσε χαρακτηριστικά πως «επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε». Μάλιστα ήταν επικριτικός για την κυβερνητική τακτική σημειώνοντας πως «όσα διαρρέονται είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): Κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά «δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων»». Επισήμανε ότι «δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας «θόρυβο». Η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018». Ο Γ.Κατρούγκαλος αναφέρεται στην αντίστοιχη κίνηση που είχε γίνει με το ωκεανογραφικό Barbaros το οποίο αποχώρησε μετά από παρέμβαση του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Νικηφόρος Φωκάς».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

Στο ζήτημα της ενημέρωσης αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε ότι «αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρεψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βαρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων , που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.Αυτο είναι το εθνικο χρέος .Επισημαίνουμε ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο ,όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».Σε δικό του σχόλιο ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση απαιτείται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις σε σχέση με τις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας.Απορούμε γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής».

Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Το ΚΚΕ δεν έχει ζητήσει ενημέρωση έχει εκφράσει όμως την αντίθεσή του με την γερμανική, ευρωπαϊκή και αμερικανική παρέμβαση. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην επιθετική αμφισβήτησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, όπως και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορούν να τα προστατέψουν ούτε η ΕΕ και οι δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, ούτε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αυτοί δηλαδή που σπρώχνουν τα επικίνδυνα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο όλης της περιοχής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα