Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τρόικα – Απολύσεις στο δημόσιο και ληξιπρόθεσμες ανέβαλαν τη συνάντηση με Σαμαρά

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τρόικα – Απολύσεις στο δημόσιο και ληξιπρόθεσμες ανέβαλαν τη συνάντηση με Σαμαρά
Ο Κλάους Μαζούχ κατα την είσοδο του στο υπουργείο για τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ., τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «κλειδώσει» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι τότε θα πρέπει να υλοποιήσει την πλειοψηφία των 89 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προαπαιτούμενα από την τρόικα προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Παραμένουν στην Αθήνα τα μέλη της τρόικας. Αναβολή πήρε η συνάντηση με Αντώνη Σαμαρά. Τι συζητήθηκε για απολύσεις στο δημόσιο, ληξιπρόθεσμες, προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας και συντάξεις

Αναβολή πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους εκπροσώπους της Τρόικας που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να ελέγξουν εάν η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει την ύψους 2,8 δισ. ευρώ δόση του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, όταν θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της με τους υπουργούς.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των συζητήσεων με το κλιμάκιο των δανειστών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, διέψευσε όμως τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει εμπλοκή για το γνωστό θέμα. Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή της με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της απομάκρυνσης των 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων καθώς και όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά βιογραφικά.

Οι εταίροι ζητούν επιτακτικά στοιχεία και συγκεκριμένους αριθμούς, που να πείθουν για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας και την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Συνάντηση την Πέμπτη με Βενιζέλο

Με τους επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί της Παρασκευής στις 10 στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

Απόβαση τρόικας στο υπουργείο Εργασίας

Διαδοχικές συναντήσεις θα έχουν από αύριο Πέμπτη ανώτερα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το θέμα εξετάσθηκε κατά τη σημερινή, τρίωρη, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την οποία η ελληνική πλευρά παρουσίασε πρόταση που είχε επεξεργασθεί από κοινού με την ομάδα δράσης (Task Force).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον αριθμό των δόσεων, επικαλούμενη τα διεθνώς ισχύοντα, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη ευελιξία επικαλούμενη τα ποσοστά της ύφεσης και την ακραία κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι η όποια λύση επιλεγεί τελικά, θα αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και επισημαίνουν την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης ενιαίων κανόνων για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και παραβρέθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που παρουσίασε τις βασικές πτυχές της πρότασης για την είσπραξη των οφειλών.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δεν έχουν εργαζόμενους, οι οποίες αν παρουσιάσουν έστω και έναν, προκειμένου να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση, το ασφαλιστικό σύστημα θα κερδίσει 80 χιλιάδες επιπλέον ασφαλισμένους.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της περαιτέρω μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται να καταθέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει να αναπληρώσει τις απώλειες με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης. Αυτή θα επιτευχθεί με την αύξηση του ασφαλίστρου για ορισμένες κατηγορίες απασχολουμένων, όπως οι οικιακοί βοηθοί, και την καθιέρωση ενσήμου για τους εργάτες γης και τους διανομείς εντύπων.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε επίσης στην τρόικα, το σχεδιασμό για την ενίσχυση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης η οποία θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Ζήτησε επίσης από την τρόικα την υποστήριξή της για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό κανόνα του de minimis και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου των 200 χιλιάδων ευρώ, για το συνολικό ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται να λάβει ο ίδιος φορέας και με στόχο την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων για την απορρόφηση ανέργων.

Στο θέμα των συντάξεων παρουσιάστηκαν στην τρόικα στοιχεία από τα οποία συμπεραίνεται ότι, μετά τη φυσική καταγραφή των συνταξιούχων και την απογραφή των συντάξεων λόγω θανάτου, εντοπίστηκαν 60 χιλιάδες παράνομες χορηγήσεις από την διακοπή των οποίων αναμένεται να εξοικονομηθούν 470 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Τα 400 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις και τα 80 εκατ. ευρώ από φόρους.

Διαπιστώθηκε επίσης απόκλιση στην καταγραφή των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου των συνταξιούχων κατά 7% και των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 4%, απόκλιση που θα έχει μηδενιστεί έως το τέλος Απριλίου.

Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το συνολικό σχέδιο με το οποίο εκτιμά ότι θα εκλείψει στο μέλλον κάθε μορφή παραβατικότητας στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων. Πρόκειται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την προεκτύπωση των ποσών των συντάξεων στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων σε συνδυασμό και την εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη που θα καταγράφει κάθε οικογενειακή μεταβολή.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της ολοκλήρωσης του μηχανισμού με τον οποίο θα διαμορφώνεται στο μέλλον ο κατώτατος μισθός και ο οποίος θα πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα