Ενισχύσεις 32 δισ. ευρώ: Με την ισχύουσα εποπτεία ή “μυρίζει” μνημόνιο;

Ενισχύσεις 32 δισ. ευρώ: Με την ισχύουσα εποπτεία ή “μυρίζει” μνημόνιο;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις Eurokinissi

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, περί "ενισχυμένης εποπτείας". Δεν προβλέπονται πρόσθετοι όροι δηλώνει η κυβέρνηση.

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση,  σχετικά με το αν οι ενισχύσεις από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αποφασιστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν στην χώρα συνοδευόμενες από νέα μέτρα εποπτείας, προκαλεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ιδίως οι αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν σε “καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε πρόσθετου όρου, όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε για μνήμες μνημονίων.

“Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα”

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δήλωση Ντομπρόβσκις, απηχεί απλά το μετα-μνημονιακό καθεστώς της χώρας και τις συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκονται όλες οι χώρες που τέθηκαν στο παρελθόν σε πρόγραμμα προσαρμογής. Μάλιστα επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία συνθήκη που έχει προκύψει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι “οι Έλληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτά επαναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν”. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι όροι για την ενίσχυση που θα λάβει η χώρα, εκτιμώντας την για μία φορά ακόμη στα 32 δις ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι  “μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης”. Συνολικά ο Στέλιος Πέτσας είπε πως “δεν υπάρχει θέμα εποπτείας. Είμαστε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, με μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να μεταμορφώσουμε την οικονομία”. Επίσης χαρακτήρισε “τολμηρή και γεναία” την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας ότι  “η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς πληρούνται οι τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει. Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα τους πόρους αυτούς, ώστε να μεταμορφώσουμε την οικονομία. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει το πακέτο. Θα υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη οικονομίας, που θα λαμβάνει υπόψη και αυτά τα χρήματα”.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

 

Να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις

Την αντίληψη αυτή όμως δεν ενστερνίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, παρότι επίσης έχει κρίνει θετικά την πρόταση της Κομισιόν. Σε δήλωσή του ο Αλέξης  Χαρίτσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο τονίζοντας πως οι οικονομικές ενισχύσεις θα είναι θετικές για την οικονομία “υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους”. Παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας”.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την πολιτική καταγωγή του αντιπροέδρου της Κομισιόν μιλώντας για “επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”, κύκλους τους οποίους χαρακτηρίζει “ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”. Τονίζει μάλιστα ότι σχετίζονται με την “επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να επιδιώξει ξεκάθαρες απαντήσεις από την Ευρώπη για τα ζητήματα αυτά. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης “αντί ο κ. Μητσοτάκης να μοιράζει ανέξοδες διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό ότι το πακέτο της Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους. Ο ρόλος του πρωθυπουργού – θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα