Ενόχλησε η έκθεση της PEGA: Έντονες πιέσεις και “μάζεμα” από τον πρόεδρο της επιτροπής

Ενόχλησε η έκθεση της PEGA: Έντονες πιέσεις και “μάζεμα” από τον πρόεδρο της επιτροπής
Οι Sophie In ‘t Veld και Jeroen Lenaers Eurokinissi

Σε μια αμήχανη δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της PEGA μετά τις αντιδράσεις για την έκθεση της επιτροπής για τις υποκλοπές. Οι αναφορές για την Ελλάδα περί ύποπτων καθυστερήσεων και καταστροφή αποδείξεων.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η έκθεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών που παρουσίασε το πρωί της Τρίτης (8/11) η εισηγήτρια της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA), στην οποία υπάρχουν σκληρές αναφορές για την Ελλάδα σχετικά με ύποπτες καθυστερήσεις και καταστροφή αποδείξεων.

Μετά από έντονες πιέσεις, με τον συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να εκφράζει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του, ο πρόεδρος της PEGΑ, Jeroen Lenaers αναγκάστηκε να προβεί το απόγευμα της ίδιας μέρας σε δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για “προσχέδιο έκθεσης” και όχι για την τελική μορφή του.

Δεδομένων των πολυάριθμων ερωτήσεων που λαμβάνω όσον αφορά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας της PEGA Sophie in’ t Veld, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα, προκειμένου να αποφύγω οποιαδήποτε σύγχυση όσον αφορά τις διαδικασίες της επιτροπής μας.

Η εισηγήτρια παρουσίασε ένα προσχέδιο έκθεσης. Δεν πρόκειται για την τελική μορφή του κειμένου και στο σημείο αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως έκφραση των συμπερασμάτων ή της θέσης της εξεταστικής επιτροπής στο σύνολό της. Όλα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες επί του σχεδίου έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής, όπως εγκριθούν στο τέλος της περιόδου που ορίζει η εντολή μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Οι συζητήσεις σχετικά με τα πορίσματα της επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής μας, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας” δήλωσε ο Jeroen Lenaers.

Ασημακοπούλου: “Μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”

«Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Sophie In t’ Veld, σε ένα “μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριό της, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, και αμέσως προσθέτει: «Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής In t’ Veld δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντος, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της Επιτροπής PEGA».

«Το προσχέδιο της ευρωβουλευτού, In t’ Veld,», συμπληρώνει η κ. Ασημακοπούλου, «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημοσίευμα σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης που περιλαμβάνει μια λίστα με πρόσωπα που φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί από spyware. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης, του οποίου ο εκδότης “συνδέθηκε” με τη χρηματοδότηση Ρώσων ολιγαρχών με σκοπό την απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων».

Έκθεση PEGA: Οι σκληρές αναφορές για την Ελλάδα

Κατά την εισήγησή της η Sophie In ‘t Veld τόνισε πως “όλα τα κράτη χρησιμοποιούν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας για να επικαλεστούν το απόρρητο και να μη δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις προς τους ενδιαφερόμενους”.

“Η PEGA το διαπίστωσε αυτό ως κοινό φαινόμενο σε όλα τα κράτη”, είπε χαρακτηριστικά. Άφησε επίσης υπονοούμενα για το κατά πόσο συνεργάζονται με την επιτροπή οι κυβερνήσεις λέγοντας ότι όταν ζητάς από την εκάστοτε κυβέρνηση να προσδιορίσει τι συνιστά ζήτημα εθνικής ασφάλειας δεν δίνουν στοιχεία. “Μη δίνοντας στοιχεία δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση”, τόνισε.

Η ίδια ανέφερε πως η Επιτροπή θα προτείνει ένα μορατόριουμ λειτουργίας, ώστε οι χώρες να διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και να υποχρεούνται να συνεργάζονται με τη europol και τις διεθνείς αρχές.

Όπως είπε, η Επιτροπή ζητά από τα Κράτη – Μέλη “να μην βάζουν εμπόδια στο να διεξαχθεί η έρευνα”, διαβεβαιώνοντας ότι “δεν θα το βάλουμε κάτω στην έρευνά μας”.

Μιλώντας για την Ελλάδα, έστειλε σαφές μήνυμα αναφέροντας με νόημα πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να ρίξει φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη”. “Δεν ξέρω αν μέχρι να ολοκληρωθεί η δική μας έρευνα θα έχει προχωρήσει και η υπόθεση στην Ελλάδα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταστρέφουν τις αποδείξεις λόγω των καθυστερήσεων

“Οι αρχές θα έπρεπε να έχουν δείξει μεγαλύτερη εγρήγορση στη διερεύνηση των υποκλοπών, έπρεπε να έχει γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία”, συνέχισε, σχολιάζοντας την έκβαση της διερεύνησης του σκανδάλου στην Ελλάδα. Μάλιστα, ανέφερε πως “η έρευνα που έγινε για την Intellexa ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στα γραφεία τους, δεν κλήθηκαν οι υπεύθυνοι, δεν ελέγχθησαν οι υπολογιστές, φαντάζομαι πως πλέον οι ενδεχόμενες αποδείξεις θα έχουν εξαφανιστεί”.

“Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε πως υπάρχει λίστα προσώπων που παρακολουθούνται, αλλά ανέφερε πως οι παρακολουθήσεις έγιναν από ιδιώτες”, συνέχισε, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε πως είναι στη ευχέρεια του Έλληνα πρωθυπουργού να άρει το απόρρητο. “Θα μπορούσε να το κάνει αυτό και τότε θα αποκαλυφθούν πολλές πληροφορίες”, είπε.

“Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως υπάρχει μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να την αρνηθεί κανείς. Οι αρχές, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνουν ο,τι πρέπει και να ενθαρρύνουν τη βοήθεια της europol. οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το καθήκον τους”, ανέφερε η εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής του ΚΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα