Επαφές Τσίπρα με την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά

Επαφές Τσίπρα με την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά
ANDREA BONETTI

O πρωθυπουργός έχει αναγάγει σε κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του τη συγκρότηση συμμαχιών με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε συναντήσεις με το σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του ΕΛΚ Μάρτιν Σουλτς, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, τους συμπροέδρους της ευρωομάδας των Πρασίνων και τη Μάρτινς του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας

Επαφές με στελέχη της ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του τη συγκρότηση συμμαχιών με δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς (χώρο τον οποιο άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί πλέον να καλύπτει). Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως είχε ζητηθεί από τον Μάρτιν Σουλτς και τον Τζιάνι Πιτέλα να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός ως παρατηρητής τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ, ενώ πλέον το κλίμα μεταξύ Τσίπρα και Ολάντ είναι θερμό. Ο Γάλλος Πρόεδρος μάλιστα επενδύει πολιτικά στην άνοδο δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία- και ένα από τα πρόσωπα που συνάντησε σήμερα ο κ.Τσίπρας ήταν η Μάρτινς του πορτογαλικού Αριστερού Μπλοκ.

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε καταρχήν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Επαφές Τσίπρα με την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά
ANDREA BONETTI

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας, Katarina Martins, με την οποία συζήτησαν για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και το ενδεχόμενο ανάδειξης της Αριστεράς σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Marisa Matias.

Ο κ.Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και με τους συμπροέδρους της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Rebecca Harms και Philip Lambert, με τους οποίους επίσης συζήτησε τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό και τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

SHARE:

24Media Network