Επιμένει στις δηλώσεις για “πραγματικούς πρόσφυγες” ο Μηταράκης

Επιμένει στις δηλώσεις για “πραγματικούς πρόσφυγες” ο Μηταράκης
Ο Νότης Μηταράκης eurokinissi

Τις δηλώσεις του περί "πραγματικών προσφύγων" επανέλαβε ο Νότης Μηταράκης από το βήμα της Βουλής. Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένει στις δηλώσεις του περί “πραγματικών προσφύγων” ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με όσα επανέλαβε ξανά σήμερα από το Βήμα της Βουλής.

Ο Νότης Μηταράκης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του άσκησε σφοδρή κριτική με αφορμή τις δηλώσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “ντροπή” το να ακούγονται σήμερα δηλώσεις ότι “αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες, ενώ οι άλλοι που έχουν μελαμψό χρώμα δεν είναι αληθινοί πρόσφυγες” για να συνεχίσει λέγοντας ότι “δεν περιποιούν τιμή, όταν ακούγονται απο κυβερνητικά χείλη”.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε στη συνέχεια το λόγο, υπερασπιζόμενος τη δήλωσή του, ενώ επανέλαβε πως οι Ουκρανοί είνια “πραγματικοί πρόσφυγες” σε αντιδιαστολή, μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε από το βήμα της Βουλής, με άλλες δύο ομάδες μεταναστών.

Συγκεκριμένα είπε: “Πράγματι προσερχόμενος την Κυριακή στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες. Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται απευθείας από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος τη Ε.Ε.”.

Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το προεδρικό διάταγμα 80 του 2006 για να παράσχει προστασία.

Τα όσα είπε ο υπουργός Μετανάστευσης προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, να ζητά να πέσουν οι τόνοι.

Ο κ. Μηταράκης μάλιστα επέλεξε να αναφερθεί σε δύο ομάδες μεταναστών τις οποίες έφερε σε “αντιδιαστολή” με τους “πραγματικούς πρόσφυγες” της Ουκρανίας. “Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων δεν την έκανα σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδες. Υπάρχει όμως αντιδιαστολή με δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οικονομικοί μετανάστες που έρχονται παράνομα στον χώρο Σέγκεν κατά παράβαση του άρθρου 4 του κώδικα Σέγκεν και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Υπάρχουν επίσης αιτούντες άσυλο που έρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους διερχόμενοι μιας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών. Κατά παράβαση του άρθρου 31 της συνθήκης της Γενεύης και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτές” είπε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, η χώρα συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες “έρχονται άμεσα”, ενώ επικαλέστηκε το το διεθνές δίκαιο και όχι “τις ιδεοληψίες της Αριστεράς” όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα