Επιστολή Μπους σε ΠΓΔΜ: Είμαι περήφανος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το συνταγματικό σας όνομα επί των ημερών μου

Επιστολή Μπους σε ΠΓΔΜ: Είμαι περήφανος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το συνταγματικό σας όνομα επί των ημερών μου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2000 ως το 2008, Τζορτζ Μπους, στην κηδεία του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν AP

Να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα του Ζάεφ, καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος. Αναλυτικά όσα αναφέρει στην επιστολή του.

Παρέμβαση στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας, αναφορικά με το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτέμβρη που θα κρίνει να μπορεί να προχωρήσει η «Συμφωνία των Πρεσπών» μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, έκανε με επιστολή του ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. 

Πέραν του γεγονότος πως αναφέρεται στην χώρα με το όνομα που αναγράφεται στο ισχύον σύνταγμα και όχι με την διεθνώς κατοχυρωμένη από την ενδιάμεση συμφωνία ονομασία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ευθαρσώς περήφανος που επί των ημερών του η χώρα του αναγνώρισε την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η μόνη φορά που ο Τζορτζ Μπους αναφέρεται στη χώρα με το όνομα που έχει συμφωνηθεί στις Πρέσπες με την Ελλάδα, είναι στην τελευταία φράση, όπου ο πολιτικός δηλώνει πως ανυπομονεί για την ώρα που οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχο, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. 

Βεβαίως, η Αμερική δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα τα τελευταία 26 χρόνια. Ο Τζορτζ Μπους καλεί φυσικά τους πολίτες να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα, μια ψήφος που θα ανοίξει τις πόρτες στη χώρα, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο όμως και για την ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό». 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή: 

Η επιστολή Τζορτζ Μπους στην ΠΓΔΜ

“Προς τους πολίτες της Μακεδονίας:

Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ο σταθερός σας φίλος. Ο αμερικανικός λαός θαύμασε την ειρηνική σας αναγέννηση από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Σεβαστήκαμε το θάρρος σας στην τήρηση των δημοκρατικών αξιών και των θεσμών της ελευθερίας. Και υποστηρίξαμε τις φιλοδοξίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη που είναι μία, ελεύθερη και σε ειρήνη.

Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να βρίσκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001, καθώς οδηγούσε τη “Μακεδονία” από τα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου σε μια κοινωνία που ορίζεται από την πολυφυλετική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και αισθάνθηκα περήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Στη Σύνοδο Κορυφής μας (ενν. του ΝΑΤΟ) που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, τόνισα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η «Μακεδονία» είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη σπουδαία μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα που η χώρα δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα θα ερχόταν.

Τώρα, σε μια τόσο ελπιδοφόρα στιγμή στην ιστορία της χώρας σας, αναλογίζομαι τις αμέτρητες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και ξεπεράσει. Ο νους μου πηγαίνει επίσης και στον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, σταθερό προσανατολισμό και πάνω απ’ όλα, πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, πίστη στην χώρα του και στους πολίτες της και πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να παίρνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκεται τώρα ενώπιόν σας για επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει τη Μακεδονία σε μια πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε για εκείνη, ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της “Μακεδονίας” να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο εθνικό δημοψήφισμα του τρέχοντος μήνα. Μετά από μια δεκαετία πισωγυρισμάτων, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας.

Η μεγαλύτερη συμμαχία στην Ιστορία για την ελευθερία κρατά μια θέση για τα χώματα που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Με εκτίμηση,

Τζορτζ Μπους”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα