Επιστολική ψήφος: Πότε λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Διαβάζεται σε 2'
Επιστολική ψήφος
Επιστολική ψήφος EUROKINISSI

Πότε λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Προθεσμία μέχρι και τις 29 Απριλίου θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Οι πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, μπαίνουν στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr με τους κωδικούς taxis ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού κάνουν και χρήση του διαβατηρίου τους.

Η διαδικασία

Ο πολίτης δηλώνει πού θα βρίσκεται τον Μάιο και σε ποια διεύθυνση θα λάβει την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, το συμπληρώνει και τον αποστέλλει πίσω συστημένο με κούριερ.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην ημερομηνία αποστολής καθώς ο σχετικός φάκελος πρέπει να έχει παραληφθεί έως Σάββατο 8 Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών, διαφορετικά η αίτηση θεωρείται άκυρη.

Στην περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει φτάσει στον πολίτη μέχρι 8 Ιουνίου, θα εκδοθούν νέοι συμπληρωματικοί κατάλογοι και θα μπορούν όσοι είχαν ζητήσει επιστολική ψήφο, να πάνε στα εκλογικά τμήματα, μετά τις 11.00 το πρωί.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα