Επιτάχυνση των διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Επιτάχυνση των διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στη Συνεδρίαση Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ. Eurokinissi

Τι ανησυχεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τι κινήσεις ετοιμάζει. Τι είπε στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του. Ποιο θεωρεί ως δύσκολο σημείο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκης

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό” φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, ζητώντας παράλληλα επιτάχυνση των διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα σενάρια πρόωρης κάλπης, καθώς είχε τοποθετηθεί επί του θέματος και την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας  σε οπαδούς του κόμματός του στη Νίκαια Αττικής.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί, όντως, ότι το σενάριο της πρόωρης κάλπης είναι υπαρκτό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέτει το θέμα μόνο για συσπείρωση του κόμματός του:

Πρώτον, ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί το “κάψιμο” της απλής αναλογικής όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φθορά, με διπλές εκλογές, κάτι που πρέπει να γίνει στις αρχές της θητείας της, εφόσον θέλει να έχει μια σιγουριά για τις εξελίξεις.

Δεύτερον, η εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και ότι η οικονομία θα βρεθεί εκτός στόχων το 2021, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί “καθαρό διάδρομο” για κάλπες και αποφεύγει να λάβει δύσκολα μέτρα -κάτι που θα υποχρεωθεί να πράξει το 2021, συνεπώς (σύμφωνα τουλάχιστον με την Κουμουνδούρου) οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν νωρίτερα.

Τρίτον, το προσφυγικό εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, που θα φέρει προοπτικά μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση.

Τέταρτον, αύριο μπορεί να μην ελέγχεται η εμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

Και πέμπτον, η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση μετά το 2020 καθιστά πιο δύσκολες τις εξελίξεις στην οικονομία.

Ταυτόχρονα, μια σειρά κινήσεις, όπως η γρήγορη αντιμετώπιση θεσμικών θεμάτων (αναθεώρηση Συντάγματος με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με σχετική πλειοψηφία, η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος) δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει ανοιχτά τα χέρια του και ‘καθαρό τον διάδρομο” για τυχόν πρόωρες εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία, συνάρτησε, πάντως, το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές εξελίξεις, με τον Μάιο να παραμένει ο πιθανότερος χρόνος πραγματοποίησής του, ενώ ζήτησε να επιταχυνθούν και οι ρυθμοί στην ανασυγκρότηση, για την οποία η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεγάλες αντιρρήσεις από μέρος τουλάχιστον του κομματικού μηχανισμού, που νιώθει να απειλείται από τυχόν μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, με σημείο αιχμής το ασφαλιστικό, που αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής για την αριστερή αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα