Μίλησαν για όλα

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Συνάντηση υψηλού επιπέδου και ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος είχε στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Συναντήσεις Παπανδρέου και με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και την Επίτροπο Μάλστρομ

Τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, είδε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντικείμενο τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα πρέπει να συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές με τις επαφές αυτού του είδους, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενισχύεται σε γενικές γραμμές το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εποικοδομητική συνάντηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι δύο πρωθυπουργοί.

"Ήταν η ένατη κατά σειρά συνάντηση σε σχετικά μικρή περίοδο, ενός χρόνου. Διεξήχθη σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει βούληση από τις δύο πλευρές για τη συνέχιση του διαλόγου" ανέφερε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν ακριβώς στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, ως ο καλύτερος τρόπος για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και για την προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε εξάλλου σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Παπανδρέου-Ντελόρ: Βασικός στόχος η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ο ρόλος της Ελλάδας στις προσπάθειες που γίνονται για την οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές οι δυο πολιτικοί άνδρες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί βασικό στόχο ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μειώσεις των μισθών.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ντελόρ συνέπεσαν στην άποψη ότι χρειάζεται βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, συναντήθηκε και με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με την οποία συζήτησαν το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών με την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων από την Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη καθώς και η ανάγκη τήρησης από την Τουρκία της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

SHARE:

24Media Network