Έρχεται ΝΑΤΟϊκή εβδομάδα – Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Στόλτενμπεργκ

Έρχεται ΝΑΤΟϊκή εβδομάδα – Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Στόλτενμπεργκ
Σε Άγκυρα και Αθήνα ο Γενς Στόλτενμπεργκ Michael Kappeler/dpa via AP

Την Τουρκία και την Ελλάδα θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά περνά πια σε ΝΑΤΟϊκά χέρια μετά και την ίδρυση “μηχανισμού από-συμπίεσης” με την σύμφωνη γνώμη Αθήνας και Άγκυρας, αλλά και την επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν τον Γενς Στόλτενμπεργκ να επισκέπτεται τις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε Αθήνα και Άγκυρα, ή πιο σωστά, με… χρονολογική σειρά σε Άγκυρα και Αθήνα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο Στόλντεμπεργκ θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα όπου και θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της χώρας Μελβούτ Τσαβούσογλο.

Μία μέρα αργότερα, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, θα ταξιδέψει στην Αθήνα και θα συναντηθεί τόσο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως αναφέρεται, έπειτα από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020. O επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με ανάρτησή του στο Twitter.

Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε πως ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας “ανοιχτής γραμμής” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα