Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια: Στο Μαξίμου η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια: Στο Μαξίμου η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής
Εμβολιασμός. 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Τι εξετάζει τελικά η κυβέρνηση για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων και διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί, μετά και την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για πιθανή υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, παρέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά την επίσκεψη του στα Γιάννενα.

Η σύσταση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής εντός της ημέρας και συνεπώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δε θελησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχετικό ερώτημα του NEWS 24/7.

Δείτε το πόρισμα εδώ.

Υπενθύμισε όμως ότι το ερώτημα που είχε θέσει η κυβέρνηση αφορούσε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού όσον αφορά στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και δη μέσα στο καλοκαίρι.

Το τελευταίο διάστημα πάντως είχε τεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα τίθεται το ερώτημα ποιες θα είναι οι συνεπειες για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί βεβαίως να παραβιάσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και έχει κεντρικά “αδειάσει” τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που είχε μιλήσει για δυνατότητα απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων εάν αρνηθούν τον εμβολιασμό.

Σημειωτέον οτι σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής δίνει το “πράσινο φως” λέγοντας ότι είναι θεμιτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από τη στιγμή που έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικίες και με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Ποιες ομάδες εργαζομένων θα αφορά και ποιες θα είναι οι συνέπειες, είναι προφανώς μία πολιτική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση.

Η κ. Πελώνη έδωσε πάντως ένα στίγμα λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την εισήγηση της επιτροπής και θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα τη δημόσια υγεία, με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Χρησιμοποίησε δε τις λέξεις “αλληλεγγύη” και “κοινωνική ευθύνη”, δείχνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, που προτιμά τον όρο διευκολύνσεις για εμβολιασμένους από την πιο φορτισμένη λέξη προνόμια, θα αποφασίσει και προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ήδη έχει γίνει ένα βήμα, καθώς οι εμβολιασμένοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση self test.

Όσον αφορά στο ζήτημα των self test, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι: “Αποφασίστηκε η διανομή των self-test, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε προγραμματιστεί για δύο μήνες, να συνεχιστεί για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής ανακοίνωσαν πως δεν θα συνεχίσουν τη διάθεση των self-test. Αποφασίστηκε έτσι να χρησιμοποιηθούν για την περιοχή της Αχαΐας, ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Το ίδιο θα γίνει στην Αττική εφόσον επιμείνει στην απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.”

Κληθείσα δε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΦΣΑ περί μη αποτελεσματικότητας των self test σε ποσοστό 90%, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε καυστικά ότι για το ζήτημα αυτό έχει αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα και δεν είναι αρμόδιος κανένας Φαρμακευτικός Σύλλογος να την κρίνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα