Εργασιακός μεσαίωνας για αποφυγή χρεοκοπίας

Εργασιακός μεσαίωνας για αποφυγή χρεοκοπίας
Ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος Eurokinissi

Με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας και έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι λογικό να βρίσκονται όλα στα τραπέζι

Επισείοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ανέφερε ότι θα πρέπει να δεχθούμε μείωση εισοδημάτων στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε σε δραματικούς τόνους ότι χωρίς τη συμφωνία και τη χρηματοδότηση η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας τον Μάρτιο.

Η τρόικα από την πλευρά της έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση δώρων – επιδομάτων και των ωριμάνσεων, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι απαιτούνται θυσίες.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί από τον πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα που θέτει η τρόικα.

“Δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι και το κόστος εργασίας. Οι προσαρμογές δεν είναι μόνο  αναγκαίες για να πάρουμε την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, αλλά μόνο έτσι διαθέτουμε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης”, ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του με τον ΣΕΒ , τη ΓΣΕΕ , τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έκανε γνωστό πως ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

“Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικας δεν θα είναι θετική. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε τον διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα”, υπογράμμισε.

Οι περιορισμένες θυσίες που θα χρειαστεί, όπως σημείωσε, να δεχτούμε είναι για να αποτρέψουμε μία καταστροφική έκβαση, να δώσουμε λίγα προκειμένου να μη χάσουμε πολλά.

BBC: Ο Παπαδήμος προειδοποιεί για χρεοκοπία

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, περί χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο αν τα συνδικάτα δεν αποδεχτούν περαιτέρω μειώσεις μισθών εστιάζει το BBC.

Παραθέτει μάλιστα και την άποψη της Megan Green, εκ των στενών συνεργατών του Νουριέλ Ρουμπινί, που επισημαίνει ότι η τρόικα είναι εξαιρετικά απίθανο να αρνηθεί στην Ελλάδα τα κεφάλαια της βοήθειας ελλείψει τείχους προστασίας που θα μονώσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες από μια ελληνική χρεοκοπία.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα