Έριδες στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω Πολάκη βλέπει η ΝΔ

Έριδες στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω Πολάκη βλέπει η ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Παύλος Πολάκης (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί ήδη την αντιπαράθεση για τον αναπληρωτή υπουργό θέλοντας να αναδείξει διάσταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη και άρα τον Τσίπρα ή να τους αναγκάσει να ταυτιστούν μαζί του

Εσωκομματικά προβλήματα στην κυβέρνηση λόγω Παύλου Πολάκη επιχειρεί να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία, γνωρίζοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είναι και το πιο συμπαθές ακόμη και στους ίδιους τους συντρόφους του στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν χθες από την ολομέλεια, ενώ ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, αποτελεί κατά γαλάζια στελέχη ένδειξη ότι κανείς από την κυβέρνηση δε θέλει να ταυτίζεται με τον κ.Πολάκη.

Και δεν πέρασε βέβαια απαρατήρητο από τη ΝΔ το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που είχε αναλάβει να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να δηλώσει επίσημα τη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, απέφυγε στις τοποθετήσεις του να καλύψει τον κ.Πολάκη. Βεβαίως ο κ.Δραγασάκης ήθελε να απορρίψει τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει επιδοκιμασία των δηλώσεων και του ύφους και ήθους Πολάκη. Για αυτό και κράτησε σχετικές αποστάσεις από το περιεχόμενο των δηλώσεων Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου, διαμηνύοντας στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι να φθείρει την κυβέρνηση, ταυτίζοντας τον πρωθυπουργό που είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης με τον αναπληρωτή υπουργό που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Και αυτό διότι προφανώς και ο κ.Δραγασάκης γνωρίζει ότι ουκ ολίγοι σύντροφοι στο ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με τον κ.Πολάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα υποστήριξε στη δευτερολογία του ότι ο “λαλίστατος κ. Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει συνέχεια αντιπαραθέσεις” εν προκειμένω ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης “να πιει το πικρό ποτήρι” αναλαμβάνοντας να απαντήσει στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός χθες απέδρασε από τη Βουλή για να μη βρίσκεται στο κάδρο της αντιπαράθεσης για Πολάκη. “Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία και εσείς έχετε περιέλθει προσωπικά. Είστε ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, όπως πιστεύω ότι αξιοπρεπείς είναι και αρκετοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτό το οποίο εκφράζει ο «πολακισμός» τον οποίον έχει αγκαλιάσει ο κ. Τσίπρας. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να μην κλείσω αφιερώνοντάς σας τους στίχους του Καβάφη: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις»” είπε στον κ.Δραγασακη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απευθύνθηκε μάλιστα δύο φορές ονομαστικά στο Νίκο Φίλη, ο οποίος είχε κατακεραυνώσει τη Μεγαλη Εβδομάδα τον κ.Πολάκη για την επίθεση του στον Κυμπουρόπουλο. Και αναφέρθηκε εμμέσως σε στελέχη όπως ο πολιτικός προϊστάμενος του κ.Πολάκη, υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που είχαν κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις και το ύφος του Σφακιανού πολιτικού.

Ουσιαστικά η ΝΔ επιχειρεί να υποδαυλίσει τυχόν εσωκομματικές έριδες και διελκυστίνδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη δεν βλέπουν πάντα με καλό μάτι τις επιλογές Τσίπρα σε πρόσωπα και στρατηγική.

“Είστε όλοι σας Πολάκηδες;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος απευθύνθηκε και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ θέτοντας το ερώτημα εάν η συμφωνία που έχουν κάνει περιλαμβάνει και την κάλυψη τέτοιων συμπεριφορών. Πάντως εν τω μεταξύ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος του ΝΕΟ Κατερίνα Παπακώστα με δήλωση της ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσωπικά και στο νέο υπουργό Τουρισμού, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, προφανώς όχι γιατί προσδοκά να καταψηφίσει την κυβέρνηση στην οποία μόλις και εντάχθηκε, αλλά για να εκθέσει τον ίδιο ως πρόσωπο και μέσω αυτού το επιχειρούμενο άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα