Ερντογάν: Επαναπροσέγγιση της Ευρώπης μέσω Αθήνας

Ερντογάν: Επαναπροσέγγιση της Ευρώπης μέσω Αθήνας
President of Turkey Recep Tayyip Erdoan meets with European Commission President Jean-Claude Juncker and Donald Tusk President of the European Council at the European Council building in Brussels, Belgium, on May 25, 2017. / - 25 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα την Πέμπτη προσελκύει το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου

Σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Hannoversche Allgemeine Zeitung και της Neue Presse του Ανοβέρου, αλλά και στην ιστοσελίδα της Dresdner Neueste Nachrichten, εκτιμάται ότι ο τούρκος ηγέτης επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ αξιοποιώντας την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο. «Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση -πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες», σημειώνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος ξεκινά μάλιστα αυτήν την προσπάθεια από «έναν παλιό αντίπαλο».

Ο γερμανός ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952 και σχολιάζει ότι «οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών απέχουν ακόμη πολύ από την ομαλότητα». Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «έχουν βελτιωθεί αισθητά» το τελευταίο διάστημα, επισημαίνεται ότι «τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες (σ.σ. ΑΟΖ) και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (…) παραμένουν άλυτα. Και στη διαμάχη για τη Κύπρο, που είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 έδωσε νέα τροφή για αντιπαράθεση. Περίπου 1.000 Τούρκοι διέφυγαν ήδη στην Ελλάδα εξαιτίας των “εκκαθαρίσεων” του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος ζητά την έκδοση των δήθεν πραξικοπηματιών. Η Αθήνα απαντά παραπέμποντας στις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου που λαμβάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη».

Προσπάθεια εξόδου από τη διεθνή απομόνωση

Επαναπροσέγγιση της Ευρώπης μέσω Αθήνας επιχειρεί σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά πάντως ότι η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν «υπερβαίνει κατά πολύ το διμερές επίπεδο». Όπως επισημαίνει, «πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Ερντογάν θέλει με αυτό το ταξίδι να προσπαθήσει να χτίσει νέες γέφυρες προς την ΕΕ προκειμένου να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι και μια απάντηση στη νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ξεκινά τη διπλωματική οικοδόμηση γεφυρών στην Ακρόπολη δεν είναι σύμπτωση: Η Ελλάδα είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται η ελπίδα να “τιθασευθεί” ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας διά της ενσωμάτωσής του στην ΕΕ. Αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ σήμερα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης».

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πλήρη ρήξη με την Ευρώπη από οικονομική σκοπιά και ότι «πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μεσολαβητή για τον τούρκο πρόεδρο». Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι κολακευτικός για τον έλληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η «νευρικότητα» ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται «απρόβλεπτος».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «προβληματική επίσκεψη στη δυτική Θράκη», επισημαίνοντας τις πολιτικές πτυχές της παρουσίας του τούρκου προέδρου την Παρασκευή στην περιοχή που αριθμεί περί τις 100.000 Έλληνες μουσουλμανικής πίστης. Ο ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θεωρεί τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα και εμφανίζεται ως «προστάτιδα δύναμη – ένας ρόλος που ως γνωστόν ο Ερντογάν αρέσκεται ιδιαίτερα να παίζει για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό», σχολιάζει το δημοσίευμα.

(Πηγή: Deutsche Welle)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα