Ερωτήματα για την ανάληψη του ΥΠΕΞ από Τσίπρα θέτει ο Κουμουτσάκος

O τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος
O τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος EUROKINISSI

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα μπορεί να ασκήσει ουσιαστικά τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως δεν είναι το ίδιο με Κων.Μητσοτάκη και Γ.Παπανδρέου

Αμφιβολίες κατά πόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να ασκήσει ουσιαστικά τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά, ιδίως σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς σήμερα υπήρξε νέα αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, εκφράζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε και ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα.

Πηγές της ΝΔ ταυτόχρονα σχολίαζαν: "Επειδή ο πόνος καρδιάς φαίνεται να έχει προκαλέσει και σύγχυση στον κ. Τσίπρα, να του υπενθυμίσουμε ότι τις προχθεσινές καταγγελίες για αδιαφάνεια στο υπουργείο των Εξωτερικών τις έκανε ο κ. Καμμένος. Θα πει κάτι γι αυτό ή δεν έχει την άδεια του συνεταίρου του;"

Ο κ.Κουμουτσάκος σε δήλωση του αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και αυξανόμενης έντασης. Την  κρισιμότητα της περιόδου για τα εθνικά μας θέματα αναδεικνύει και η καταγραφόμενη σήμερα αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Προκύπτουν κατ’ επέκταση ορισμένα καίριας σημασίας ερωτήματα όσον αφορά στη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, η οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνεται part time.

- Θα πηγαίνει -και κάθε πότε- ο κ. Τσίπρας στο Υπουργείο των Εξωτερικών;

- Θα ασχολείται με το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής ή μόνο με την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών;

- Ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στα κρίσιμα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και στις άλλες σημαντικές διεθνείς της υποχρεώσεις;

- Πως θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες παρακολούθησης και εκπροσώπησης της χώρας στο πλαίσιο των σοβαρών διμερών σχέσεων;

- Ποιος θα ασκεί την καθημερινή διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;

Είναι γνωστό βέβαια ότι και στο παρελθόν τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών είχαν αναλάβει για σύντομα διαστήματα Πρωθυπουργοί (όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου) παράλληλα με τα καθήκοντά τους. Όμως και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για πρωθυπουργούς με γνώση των πολύπλοκων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής την οποία είχαν αποκτήσει, έχοντας διατελέσει και στο παρελθόν Υπουργοί Εξωτερικών.

Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Αλέξης Τσίπρας, Σκοπιανό, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Συστήνουμε στην Ελλάδα να μην προκαλεί "εντάσεις" στη Μεσόγειο

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια

SHARE:

24Media Network