Ερώτηση Δήμα για τις προθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ερώτηση Δήμα για τις προθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου
Στιγμιότυπο από το Διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το LEVY ECONOMICS INSTITUTE of Bard College,με θέμα «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: Ένωση λιτότητας ή ανάπτυξιακής σύγκλισης;». Στην φωτογραφία ο Δημήτρης Παπαδημητρίου Πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy ,Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 (EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν έχει μάθει από τα λάθη του και το αποτέλεσμα της 'περήφανης' διαπραγμάτευσης του Γ. Βαρουφάκη", αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ

Το ζήτημα των θέσεων του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θίγει με ερώτηση του ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας.

«Παρά το γεγονός, ότι μέσα σε δύο γραμμές κατά τη συνέντευξη Τύπου της διαδικασίας παραλαβής του υπουργείου, ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου απαρνείται την επιστημονική του δραστηριότητα και την πρόσφατη αρθρογραφία του (μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έγραφε για την ανάγκη η χώρα να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα), η παρουσία του σε μία κορυφαία θέση για την ελληνική οικονομία, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις του», αναφέρει ο κ. Δήμας και σημειώνει: «Εύλογα το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιλέγει για μία τόσο κορυφαία θέση και υπό τις παρούσες συνθήκες ένα πρόσωπο με τέτοιες θέσεις».

«Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν έχει μάθει από τα λάθη του και το αποτέλεσμα της “περήφανης” διαπραγμάτευσης του Γ. Βαρουφάκη που μας κόστισε 86 δισ. Επιπλέον, οι θέσεις του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα και την πορεία της τα επόμενα χρόνια, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά ζητήματα προγραμματισμού για την κυβέρνηση», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για τη θέση του υπουργού στην εφαρμογή παράλληλου νομίσματος στη χώρα, το πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της κυβέρνησης για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% το 2017, αλλά και εάν ο ίδιος στο παρελθόν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή σε συζητήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. Εάν ναι, τον παρακαλεί να αναφέρει πότε και με ποια πρόσωπα.

Ο κ. Δήμας καλεί, ειδικότερα, τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει εάν είναι υπέρ της εφαρμογής ενός παράλληλου νομίσματος στην ελληνική οικονομία, όπως περιγράφει σε άρθρο του ή εάν τελικά ισχύει η δήλωσή του ότι συντάσσεται με τη θέση της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και εγκαταλείπει το σχέδιο για τη δημιουργία του «Geuro».

Τον καλεί, επίσης, να απαντήσει εάν οι απόψεις που διατύπωσε πριν δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2016, στο άρθρο του με τίτλο «Greece: Getting out of the recession» για λογαριασμό του Levy Economics Institute of Bard College, παραμένουν εν ισχύ και εάν με βάση αυτές θα σχεδιάσει τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο βουλευτής ζητά να απαντήσει ο υπουργός κατά πόσο θεωρεί ρεαλιστικούς τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης 2,7% μέσω αύξησης των επενδύσεων (9,1%), της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,8%) και των εξαγωγών (5,3%).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα