Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της “Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής”

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της “Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής”
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης eurokinissi

Την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει προγράμματα με αντιεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών στην εκπαίδευση με ευρωπαϊκά κονδύλια γνωστοποιεί στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την έγκριση αντιεπιστημονικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια σωματείων που αναπαραγάγουν ψευδοθεωρίες περί ‘αγέννητου παιδιού’ με αφορμή την ‘’Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής’’, φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που οδήγησαν στην ανάκληση του σκοταδιστικού αυτού προγράμματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Κομισιόν για τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει «ώστε να παύσουν φαινόμενα έγκρισης προγραμμάτων που προσκρούουν ευθέως σε θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της ΕΕ» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα διερωτάται αν η Κομισιόν γνωρίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια το ανωτέρω σωματείο.

Τέλος, ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να μην χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους φορείς και πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε διακηρυγμένες αξίες και πολιτικές της Ένωσης».

Η ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Θέμα: Έγκριση αντιεπιστημονικών και ομοφοβικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και χρηματοδότηση σχετικών φορέων με ευρωπαϊκά κονδύλια

Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την προβολή σε μαθητές Γυμνασίου οπτικοακουστικού προγράμματος του σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» που προβάλλει αντιεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών, αναπαράγει τη θεωρία περί «αγέννητου παιδιού», διαδίδει ψευδοθεωρίες για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και τη γονεϊκότητα, ενοχοποιεί τις γυναίκες, αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση και καλλιεργεί την ομοφοβία[1]. Το πρόγραμμα αυτό αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού[2], σε βασικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, όπως η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων[3], και στη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025[4]. Η έγκριση του προγράμματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν στην ανάκλησή της[5]. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι το 2012 η Ελληνική Κυβέρνηση ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δύο προγράμματα του ανωτέρω σωματείου[6], το οποίο ήδη από το 2011 είχε δημοσιεύσει έντυπο που αποτύπωνε τέτοιες θεωρίες, φέροντας μάλιστα τα λογότυπα του Υπουργείου και του προγράμματος Grundtvig[7].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να παύσουν φαινόμενα έγκρισης προγραμμάτων που προσκρούουν ευθέως σε θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της ΕΕ;

2. Γνωρίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια το ανωτέρω σωματείο;

3. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να μην χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους φορείς και πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε διακηρυγμένες αξίες και πολιτικές της Ένωσης;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα