Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για Νίκο Γιαννόπουλο

Ενα από τα πανό της κατάληψης της Ιωνιδείου Σχολής News24/7

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε στην Κομισιόν ερώτηση για την υπόθεση του δημοσιογράφου του NEWS 24/7 Νίκου Γιαννόπουλου.

Την πρωτοφανή περιπέτεια του ρεπόρτερ Νίκου Γιαννόπουλου με τη Δικαιοσύνη φέρνει στα όργανα της ΕΕ ο Κώστας Αρβανίτης με ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην αρμοδιότητα της οποιας εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η παρακολούθηση των θεμάτων περί το Κράτος Δικαίου και των παραβιάσεών του, ζητά απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση σχετικά με την κλήση προς τον Δημοσιογράφο από την Εισαγγελία Πειραιά .

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος καλείται να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις σχετικά με κατάληψη Δημόσιου Σχολείου, την οποία απλώς είχε καλυψει δημοσιογραφικά. Στο ρεπορτάζ του με επαγγελματισμό και τηρώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είχε παραθέσει γεγονότα και συνεντεύξεις με απόψεις συμμετεχόντων σε αυτά, χωρίς ο ίδιος να εκφέρει οποιαδήποτε υποκειμενική άποψη.

Το γεγονός οτι καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο έρευνας για το αν συντρέχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών περί ηθικής αυτουργίας στην τέλεση αδικήματος και περί διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, παρέχει σαφές μήνυμα ποινικοποίησης ενός απύ ρεπορτάζ με καταγραφή γεγονότων και απόψεων, και απόπειρας προσβολής -εν τέλει- της Ελευθερίας του Τύπου.

Για το λόγο αυτό και η Επιτροπή καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: αν είναι αποδεκτή η υπόθεση πως μια δημοσιογραφική έρευνα μπορεί να προκαλέσει - και μάλιστα εκ των υστέρων - μια παράνομη και αξιόποινη πράξη, αλλά και αν είναι θεμιτό η Δικαιοσύνη να ποινικοποιεί με τον τρόπο αυτό το Δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, η ελευθερία άσκησης του οποίου συνιστά ακρωγωνιαίο λίθο της Ελευθερίας της Ενημέρωσης, που με τη σειρά της αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Κράτους Δικαίου.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός οτι η νέα αυτή υπόθεση φαίνεται να κλιμακώνει μια επίθεση κατά της Ενημέρωσης που έχει εκδηλωθεί με τις διώξεις κατά Παπαδάκου και Βαξεβάνη», σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης και επισημαίνει: «Μετά την ερευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία τώρα φαίνεται πως ενοχλεί και το απλό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ όταν αυτό γίνεται με επαγγελματισμό, συνέπεια και σεβασμό στη δεοντολογία. Η παρέμβαση αυτή οδηγεί σε επικίνδυνες λογικές ποινικοποίησης της Δημοσιογραφίας, και σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη


Ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος, συνεργάτης της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας News 24/7, κλήθηκε πρόσφατα από την εισαγγελία του Πειραιά, για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις σχετικά με την κατάληψη της Ιωνίδειου Σχολής, (πρότυπου, δημόσιου σχολείου της υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η εισαγγελία ερευνά αν συντρέχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών περί ηθικής αυτουργίας στην τέλεση αδικήματος¹ και περί διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Με δεδομένα ότι το σχετικό ρεπορτάζ παρέθετε μόνον τα γεγονότα, χωρίς να εκφέρει οποιαδήποτε υποκειμενική άποψη για την κατάληψη, αλλά και το ότι ο νόμος 2811/2000 που παρατίθεται στην κλήτευση έχει καταργηθεί από τις 11/05/16 με την παράγραφο 2, Άρθρο 45 του νόμου 4386/2016 - όπως ρητώς αναφέρεται στην επίσημη μηχανή αναζήτησης της ελληνικής νομοθεσίας³

Ερωτάται η Κομισιόν:

Είναι αποδεκτή η υπόθεση της εισαγγελίας Πειραιά ότι η δημοσιογραφική έρευνα και η δημοσίευση συνεντεύξεων στο αυστηρό πλαίσιο της επαγγελματικής δεοντολογίας μπορεί να προκαλέσει - και μάλιστα εκ των υστέρων - μια παράνομη πράξη, όπως η κατάληψη ενός σχολείου;

Θεωρεί ότι είναι θεμιτό η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και η εκκόλαψη νέων ποινικών διώξεων στους κόλπους της δημοσιογραφίας να εναποτίθεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, και μάλιστα σε μια χώρα - μέλος της Ένωσης - που κατρακυλάει διαρκώς στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις`

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK