Ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη στην Κομισιόν για το Master Plan της Θεσσαλίας

Διαβάζεται σε 2'
kokkalis
Πέτρος Κόκκαλης Alexandros Michailidis / SOOC

«Η εργαλειοποίηση της καταστροφής της Θεσσαλίας και οι διατυπώσεις στο Master Plan που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, προκαλούν ανησυχία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ερώτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Master Plan που κατέθεσε η ολλανδική HVA International για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρά την επικινδυνότητα της περιοχής, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης.

«Η εργαλειοποίηση της καταστροφής της Θεσσαλίας και οι διατυπώσεις στο Master Plan που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, προκαλούν ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Είδαμε μια «τεράστια καταστροφή», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη περιοδεία που έκανε σε περιοχές της Θεσσαλίας. «Όλος ο θεσσαλικός κάμπος, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε και αποστραγγίστηκε μετά τον πόλεμο με αρδευτικά κανάλια, με αναχώματα εγκιβωτισμού των ποταμών, τα οποία όμως σήμερα δεν μπορούν να διαχειριστούν το κλίμα που έχουμε δημιουργήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα πολιτική για την κλιματική αλλαγή, το μετριασμό και κυρίως για την προσαρμογή, αλλά και ένα σχέδιο που θα δώσει λύση χωρίς να δημιουργήσει νέα προβλήματα».

Αντί γι’ αυτό, «το σχέδιο αγνοεί την αξιοποίηση κλιματικής θωράκισης και προστασίας των υδάτινων πόρων και επικεντρώνεται σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή 23 μεσαίων και μεγάλων φραγμάτων, την εκβάθυνση ποταμών, την αποψίλωση παρόχθιας βλάστησης, την κατασκευή 130 χιλιομέτρων νέων αναχωμάτων αλλά και την εκτροπή του Αχελώου ποταμού».

Ερωτά επίσης αν είναι σύννομο το προτεινόμενο σχέδιο και η σύσταση του νέου οργανισμού με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα