Εurogroup: Χαμηλοί τόνοι για Ιταλία, εκτός ημερήσιας διάταξης η Ελλάδα

Εurogroup: Χαμηλοί τόνοι για Ιταλία, εκτός ημερήσιας διάταξης η Ελλάδα
Σεντένο και Μοσκοβισί σε προηγούμενο Eurogroup AP

Δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ζήτημα της Ιταλίας οι παράγοντες της Ευρωζώνης πριν από το Eurogroup. Μόνο στο περιθώριο της συνάντησης θα συζητηθεί η ελληνική υπόθεση.

Χαμηλά κράτησαν τους τόνους για το θέμα της Ιταλίας οι παράγοντες της Ευρωζώνης. Εισερχόμενοι στο Eurogroup, τόσο ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, όσο οι Επίτροποι και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι «προσδοκούν στο νέο αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας» και ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις, αλλά τον Δεκέμβριο, μετά την απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης».

Το θέμα της Ελλάδας και μη περικοπής των συντάξεων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, παρόλο που αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών. Ο μόνος που αναφέρθηκε στην Ελλάδα ήταν ο Επίτροπος Μοσκοβισί, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι στην ατζέντα σήμερα και πως την Πέμπτη, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις οικονομικές της προβλέψεις για τις οικονομίες της ΕΕ.

Σε σχέση με την εκτίμηση της Κομισιόν για τα προσχέδια του προϋπολογισμού, παρέπεμψε στις 21 Νοεμβρίου. α «Αναμένουμε με ανυπομονησία το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας» δήλωσε μπαίνοντας ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. «Δεν θα καταλήξουμε σε αποφάσεις σήμερα», διευκρίνισε, παραπέμποντας στο Eurogroup Δεκεμβρίου.

Εκτός από το ιταλικό ζήτημα, στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται ακόμα τα πρόσφατα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών και η μεταρρύθμιση της τραπεζικής ένωσης, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων», είπε.

Αυστηρός εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, λέγοντας ότι η «άποψη της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη». «Δεν είναι μόνο θέμα εφαρμογής των κανόνων», είπε. «Το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν είναι καλό ούτε για τους Ιταλούς, γιατί αυξάνει το χρέος», τόνισε.

«Δε θέλω να καταλήξω σε βεβιασμένα συμπεράσματα. Η Ιταλία έχει ως τις 13 Νοεμβρίου να απαντήσει και ελπίζουμε να λάβουμε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μπαίνοντας στη συνεδρίαση. «Διάλογος, διάλογος, διάλογος, με σεβασμό στους κανόνες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σε επικοινωνία με τον Ιταλό υπουργό Τρία, ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι η Ιταλία οφείλει να μείνει εντός των κανόνων. Η Ελλάδα είναι πρώτη φορά στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα εξετάσουμε πρώτα το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμού για τα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει μετά να πείσει τους εταίρους της για να τα υιοθετήσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα