Εβδομάδα εξελίξεων

Εβδομάδα εξελίξεων

Επτά ημέρες πιο νωρίς ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου. Το μικρό διάστημα που απομένει μέχρι το Eurogroup της Μάλτας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία τη στιγμή που μια παράλληλη διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Εξελίξεις μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να "ξεκλειδώσει" η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. "Υπάρχει μια ανακατωσούρα η οποία θα ξεπεραστεί" τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 ευελπιστώντας ότι το ραντεβού της Παρασκευής στη Μάλτα δεν θα χαθεί και η εβδομάδα των "Παθών" δεν θα ξεκινήσει πρόωρα στην Ηρώδου Αττικού.

Το "αγκάθι" της περικοπής των συντάξεων, οι δόσεις, ο χρόνος που θα μπει το "ψαλίδι", καθώς και τα εργασιακά φέρεται να είναι τα σημεία που αυτή τη στιγμή φρενάρουν το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

ADVERTISING

Ανοίγει η Ουάσινγκτον νέα μέτωπα προκειμένου να εξασφαλίσει όσα περισσότερα μπορεί; Πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως το σκληρό παζάρι είναι τώρα στην τελική του ευθεία.

Όλα δείχνουν πως από σήμερα θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια και τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο την Πολιτική Γραμματεία, ότι θα συνεχιστούν οι επαφές του σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Πέρα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη και λίγο πριν το Eurogroup της Μάλτας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο πρώτος του σταθμός μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι τη Μ. Δευτέρα στη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο των χωρών του Νότου. Στις 29 Απριλίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.

Το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι "βαρύ" με την ανησυχία να είναι φανερή σχετικά με το αν "ο λογαριασμός μεγαλώνει" όσο το staff level agreement δεν κλείνει. Οι αυξημένες ανάγκες για ρευστότητα που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι είναι φυσιολογικό να μειώνουν σημαντικά τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών. Αυτό είναι το βασικό αφήγημα κορυφαίων στελεχών που θέτουν τις αρχές του επόμενου μήνα έως το ανώτατο όριο για το κλείσιμο του συνολικού πακέτου. Η αγωνία του κυβερνητικού στρατοπέδου φαίνεται και από το γεγονός πως από τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός στο "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ψήφισης όλων των μέτρων - όχι μόνο του 2018 - το προσεχές διάστημα από τη Βουλή.

Κομματικές και κοινοβουλευτικές "ανησυχίες"

Από συζητήσεις του NEWS 247 με στελέχη και βουλευτές φαίνεται πως ο προβληματισμός σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα είναι μοιρασμένος. Στις τάξεις των 144, ενόψει των διακοπών του Πάσχα, ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη νέα μείωση των συντάξεων που θα έρθει σε δύο περίπου χρόνια από τώρα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ιδεολογικών καταβολών, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η πώληση πολλών μονάδων της ΔΕΗ πλήττουν σοβαρά την εικόνα της Κουμουνδούρου.

Ανταποκρινόμενο απολύτως στις απαιτήσεις που έχει θέσει το κόμμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να τονίζουν πως τα εργασιακά (όχι σε λοκ άουτ, ναι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις στο 5% με την υπογραφή υπουργού) απαιτούν προαπαιτούμενα προκειμένου ο πρωθυπουργός να δώσει το οριστικό "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν δεδομένο πως κάτι από όλα αυτά θα πρέπει να κερδηθεί από το τέλος του προγράμματος και μετά.

Τα επόμενα ραντεβού που απομένουν να γίνουν στο εσωτερικό είναι το "μασάζ" του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή η οποία προγραμματίστηκε να συνεδριάσει την Κυριακή των Βαΐων ανεξαρτήτως από το αν η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την τεχνική συμφωνία στην τελική της μορφή. Όπως και τον Φεβρουάριο στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι βουλευτές του κόμματος, καθώς και από το Μαξίμου θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι δεσμευτικές. Αυτό το μήνυμα έδωσε, άλλωστε και ο Πάνος Σκουρλέτης οδηγώντας σε μεγάλο βαθμό στην εκτόνωση της κρίσης σε σχέση με το ζήτημα της ΔΕΗ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥΡΙΖΑ
SHARE:

24Media Network