Τσακαλώτος: Έλλειμμα αυτογνωσίας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Τσακαλώτος: Έλλειμμα αυτογνωσίας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

"Τα δισ. δεν είναι στραγάλια. Το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή", σχολίασε σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται, αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει ότι «τα δισ. δεν είναι στραγάλια» και «το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι στον πίνακα που επισύναψε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση του, «πουθενά δεν λέει ότι “τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. ευρώ”», προσθέτοντας ότι είναι άλλο η «επίδραση» και άλλο τα «μέτρα». Αναφέρει ότι από τα 19,667 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. είναι «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση» και όχι μέτρα. Προσθέτει ότι από τα 11,6 δισ., τα 3,2 δισ. είναι οι αναστολές και οι εγγυήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας και τα 2 δισ. η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Άρα, τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες είναι 6,4 δισ.», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι αυτό έγραφε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την αναφορά της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι “στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης», ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε επιπλέον ότι «τα όσα εξήγγειλε την Πέμπτη προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ». Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν αμφισβήτησε το ποσό αυτό και «άρα το συνολικό πακέτο μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, που δεν δημιουργεί νέα χρέη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι 8,5 δισ. (6,4+2,1). Τόσο απλά. Τόσο λίγα», τονίζει.

Ακόμα, απαντά στο ΥΠΟΙΚ ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή και κόστος έχει, και δημοσιονομικό μέτρο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς μετράει στο αποτέλεσμα του έτους. Όμως η επιστρεπτέα προκαταβολή δημιουργεί χρέη στις επιχειρήσεις».

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους πίνακες. Την απέδειξε και η χτεσινή ανακοίνωση. Παρόλα αυτά ας κάνει μια προσπάθεια ο κ. Σταϊκούρας να διαβάσει τον πίνακα του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”. Εκεί θα δει πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί». «Ίσως έτσι ενσωματώσει τις προτάσεις μας και γλυτώσει η χώρα από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα