Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία αγόρασε τεθωρακισμένα με ευρωπαϊκά χρήματα

Στιγμιότυπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (16/9/14) στο Στρασβούργο,Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014
Στιγμιότυπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (16/9/14) στο Στρασβούργο,Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 EUROKINISSI

Η Κομισιόν ακόμη δεν έχει πάρει θέση, τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη

Τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια η Τουρκία αγοράζει θωρακισμένα οχήματα, η Κομισιόν ακόμη δεν έχει πάρει θέση.

Το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και πρόσφατα η υπόθεση επανήλθε στο ευρωκοινοβούλιο καθώς κατατέθηκε νέα ερώτηση κι έγινε εκτενής συζήτηση.

Όπως αποκαλύπτεται, στο πλαίσιο του προγράμματος του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) για την Τουρκία 2011/2012, η ΕΕ χρηματοδότησε τεθωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα Cοbra II με κόστος περίπου 35,6 εκατ. ευρώ. Η οικονομική βοήθεια αποσκοπεί στην υποστήριξη των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσει τη διαχείριση και την ασφάλεια των συνόρων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ.

Εντούτοις, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις της οργάνωσης Human Rights Watch και του περιοδικού Der Spiegel, οχήματα Cοbra II έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στο έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα συροτουρκικά σύνορα.

Όπως είχε καταγγείλει και ο κ. Ανδρουλάκης στη γραπτή του ερώτηση που ακόμα δεν έχει απαντηθεί, η Τουρκία χρησιμοποιεί ίδιου τύπου οχήματα για τις περιπολείες και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
SHARE:

24Media Network