Ευρωκοινοβούλιο: Ζητείται απαγόρευση των νεοφασιστικών ομάδων στην ΕΕ

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου AP

Με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές το Ευρωκοινοβούλιο "ζητά την απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων στην ΕΕ".

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι  η δίκη του νεο-Ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, με κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μεταξύ άλλων εγκλημάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα»,

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε βίαια στο κέντρο της Αθήνας· λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους κατηγορουμένους συνδέεται, σύμφωνα με καταγγελίες, με ακροδεξιές δυνάμεις· λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται μια πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την κακομεταχείρισή του και το θάνατό του».

Είναι οι δύο αναφορές στην Ελλάδα στο ψήφισμα των ευρωβουλευτών που ζήτησαν απαγόρευση των νεοναζιστικών και νεοφασιστικών ομάδων στην ΕΕ. Το κοινό ψήφισμα υπερψηφίστηκε με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές και καταδικάζει την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη.

Το ψήφισμα συντάχθηκε με αφορμή την επίθεση νεοφασιστών εναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλεύτριας της Αριστεράς, Eleonora Forenza, και συνεργατών της. Εγκρίθηκαν και οι κοινές τροπολογίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, που επισημαίνουν ότι βρίσκεται εν εξελίξει δίκη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και αναφέρονται επίσης στη βίαιη δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του θεσμού απόφαση, που καλεί τα κράτη-μέλη, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, μπροστά στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Το κοινό ψήφισμα έχει συνταχθεί από όλες τις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές (S&D), Αριστερά (GUE/ NGL), Πράσινοι (VERTS/ ALE), Λαϊκό Κόμμα (EPP), Φιλελεύθεροι (EFDD), πλην των συντηρητικών (ECR) και της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την επίθεση νεοφασιστών της CasaPound εναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλευτή της Αριστεράς (GUE/ NGL), Eleonora Forenza, και συνεργατών της -ένας εκ των οποίων κατέληξε στο νοσοκομείο- κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μπάρι της Ιταλίας το Σεπτέμβριο.

Το κοινό ψήφισμα υπογραμμίζει την ανησυχία του Ε/Κ «για τη νεοφασιστική βία, η οποία επηρεάζει την κοινωνία στο σύνολό της και στοχοποιεί συγκεκριμένες μειονότητες», καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την «πρόληψη, την καταδίκη και την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους», και, μεταξύ άλλων «ζητεί ενοποιημένη νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς/εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και της θέσπισης νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την ίση μεταχείριση».

Δείτε το κείμενο του ψηφίσματος

SHARE:

24Media Network