Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: “Κεκτημένο” της ΕΕ η κατάργηση της μονιμότητας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: “Κεκτημένο” της ΕΕ η κατάργηση της μονιμότητας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ
ΔΕΗ Eurokinissi

Τα βέλη τους προς την ηγεσία της ΕΕ εξαπέλυσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ. Τι σημειώνουν.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει κατήγγειλαν την ευρωενωσιακή στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας και προειδοποιούσαν ότι το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ «ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί με την απάντησή του βάζει τη σφραγίδα της ΕΕ στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΕΟ του ΚΚΕ αναφέρει ότι ο Π. Μοσκοβισί τονίζει συγκεκριμένα ότι «οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα, στην αύξηση του επιπέδου του ανταγωνισμού». «Για ‘εκσυγχρονισμό’ και ‘ανταγωνιστικότητα’ της ΔΕΗ, έκανε ακριβώς λόγο και ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της ΔΕΗ, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ παράλληλα οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Ο Π. Μοσκοβισί απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι κάθε απόφαση που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το σχετικό κεκτημένο της ΕΕ και με την εθνική νομοθεσία για την εφαρμογή του».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια η ΕΟ του ΚΚΕ «η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδίκευσε το ποιο είναι το ‘κεκτημένο’ της ΕΕ προβλέποντας στο νομοσχέδιο κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πλήρη επικράτηση των ‘ευέλικτων’ μορφών απασχόλησης, κατάργηση του σημερινού εκπτωτικού τιμολογίου ρεύματος για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που είχε κατοχυρωθεί με ΣΣΕ, εφαρμογή προγραμμάτων ‘εθελούσιας εξόδου’ και ‘εσωτερικής κινητικότητας των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ‘ΔΕΗ Ανανεώσιμες’, αλλά και ‘εθελοντικές’ μετακινήσεις του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων ζει και να βασιλεύει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα